Çam ağacı uzun zamandır insan sağlığı için en faydalı ağaçlardan biri olarak kabul edilmiştir. Tomurcukları, kabuğu ve reçinesi tıbbi tariflerde aktif olarak kullanılır. Meditasyon merkezleri ve tıbbi sanatoryumların en sık yerleştirildiği yer çam ormanlarındadır. Çam ormanlarının bulunduğu yerlerdeki havanın kendisi, çam bakterileri öldürdüğü için hastalıklarla savaşır. Çam kozalağı eklem hastalıklarının tedavisinde çok etkilidir ve cilt rahatsızlıklarının tedavisi için de önerilmektedir.
Çam kozalağı pekmezi, genellikle sabahları aç karna 1 kaşık tüketilir. Eğer tadı acı geliyorsa, az miktarda pekmez eklenebilir. Evde hazırlanan çam kozalağı pekmezi, kullanıldıktan sonra tekrar kaynatılarak kıvam alması sağlanabilir. Bu pekmez hem tek başına, hem de yoğurt veya tahinin içerisine eklenerek tüketilebilir.
Yetişkin ve sağlıklı bireylerde çam kozalağı pekmezi, günde 1 yemek kaşığı ile sınırlıdır. Yaşlılarda ve çocuklarda bu miktar daha düşüktür. Hastalık durumuna göre 1 çay kaşığı veya 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tüketilmelidir. Çam kozalağı pekmezinin aşırı tüketilmesi, faydadan çok zarar verir ve ciddi sorunlara yol açabilir.
Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olan kişiler, düzenli ilaç kullananlar, hamileler ve emziren anneler, çam kozalağı pekmezini tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği besinler bilinçsizce tüketilmemelidir.
Yazar:
Uzm. Dyt. Aysima Duygu Aksoy Hamzaoğlu
Şunlara da göz atın;