Besinlerin içeriğinde bulunan vitamin, mineral gibi besin değerleri oldukça önemlidir. Yiyeceklerin besin değerlerini korumak için de, uygun koşullar altında saklanması gerekir. Doğru bir şekilde saklanmayan yiyecekler, bakteri üretmeye, küflenmeye ve kısa sürede yenilemeyecek hale gelmeye başlar. Saklama yöntemleri denildiğinde ilk aklımıza gelen buzdolabı ve derin dondurucu olsa da, bazı besinler için buzdolabı bakteri yuvasına dönüşebilir. Gelin, bu besinleri yakından inceleyelim.
Antibakteriyel özelliğiyle bilinen sarımsak, 2 gün ve daha fazla buzdolabında kalırsa bakteri üretmeye başlar.
Ayrıca bakınız; Sarımsak nasıl saklanır?
Birçok kişinin yaptığı hataların başında domatesi buzdolabında saklamak gelir. Ancak domatesin organik yapısı, buzdolabındaki soğuk hava nedeniyle bozulabilir. Özellikle kabukları kırışan domates, bakteri üretir ve tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açar.
Reçel, bal, çikolata gibi tatlılar buzdolabında saklandığında organik özelliklerini yitirirler. Ayrıca reçel ve balın uzun süre buzdolabında tutulması, akışkanlıklarının gitmesine de yol açar.
Buzdolabının soğuğu ve nemi kahvenin lezzetini bozar. Bu yüzden kahve, cam kavanozlarda ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir.
Ayrıca bakınız; Kahve çekirdekleri nasıl saklanır?
Patates, emilimi yüksek besinlerden biridir. Durduğu ortamın kokusuyla tadı değişir. Buzdolabında 1 günden fazla kalan patates, bozulur. Ancak görünümünde herhangi bir değişiklik olmadığı için fark edilmez. Pişirildiğinde bağırsak hastalıklarına yol açabilir.
Ayrıca bakınız; Patates nasıl saklanır?
Özellikle olgunlaşmamış muzların kesinlikle buzdolabına konulmaması gerekir. Muz, oda sıcaklığında saklandığında kendiliğinden olgunlaşır.
Ayrıca bakınız; Muz kararmadan nasıl saklanır?
Avokadonun lezzetini kaybetmemesi ve daha hızlı olgunlaşması için, buzdolabına konulmaması gerekir.
Ayrıca bakınız; Avokado nasıl saklanır?
Frambuaz, çilek gibi gülgiller familyasına ait meyveler, tırtıksı yapısıyla bakterileri içlerinde tutabilir. Kısa sürede bozulabilen bu meyveler, mümkün olduğunca erken tüketilmelidir.
Ayrıca bakınız; Çilek nasıl saklanır?
Şunlara da göz atın;