En çok tüketilen bakliyat çeşitlerinden biri olan bulgur, Türk mutfağında yaygın bir kullanıma sahiptir. Fellah köfte, kısır, içli köfte pilav gibi birçok yemeğin yapımında kullanılan bulgur, leziz tariflerin başrolüdür. Ancak bulgurla yemek yaparken en çok merak edilen soru yıkanıp yıkanmamasıdır. Bazı kişiler tarife başlamadan önce bulguru yıkarken, bazı kişilerde yıkamamayı tercih ediyor. Peki, işin doğrusu nedir? Gelin, bu soruyu birlikte cevaplayalım.
Türk mutfağında en çok kullanılan bulgur çeşitleri ince bulgur ve pilavlık bulgurdur. İnce bulgur, genelde köfte, kısır, salata yapımında kullanılır. Kalın bulgur ise genelde çorba ve pilavlarda kullanılır. İnce bulgur çabuk su çeken bir yapıya sahiptir ve suyu aldıkça şişmeye başlar. Kalın bulgurlar ise daha uzun süre pişmeye ihtiyaç duyar.
Bulgurlar, üretim aşamasında genellikle önce yıkanır, ardından kurutularak paketlenir. Bu yüzden tariflerde kullanmadan önce yıkamanıza gerek yoktur. Özellikle ince bulgurlar, suyla temas ettikten sonra şişmeye başladığı için, yıkanması tavsiye edilmez. Kalın bulgurlarında yıkanmasına gerek duyulmaz. Fakat kalın bulgurun hijyeninden emin olamıyorsanız, birkaç kez sudan geçirmeyi deneyebilirsiniz. Ancak bu aşamada sudan geçirdikten sonra kurutmanız gerektiğini de unutmayın. Güzelce kuruttuğunuz bulguru istediğiniz tarifte kullanabilirsiniz.
İnce bulguru ise sadece bir kez sudan geçirebilirsiniz. Ancak bu süreyi uzun tutmayın. Aksi takdirde hızlıca şişmeye başladığını fark edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;