Bulaşık makinesi, insanları elde yıkama zahmetinden kurtardığı için mutfakta en çok kullanılan eşyalardan biridir. Hem su, hem de enerji tasarrufu yapmamızı sağlayan bu makineler, uygun bir şekilde doldurulduğunda kolayca mutfak gereçlerini yıkar. Ancak bazı mutfak araçları bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun değildir. Bu eşyaların makineye atılması, hem eşyanın, hem de makinenin zarar görmesine sebep olabilir. Bu yüzden bulaşık makinesine kesinlikle atmamanız gereken eşyaları sizler için yazımızda derledik. Böylece hem sağlığınızı koruyabilir, hem de eşyalarınızı daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Tahta kaşık, oklava, kesme tahtası gibi malzemeler suyu ve deterjanı emebildikleri için makinede yıkanması uygun değildir. Ayrıca tahta eşyaları makinede yıkamak kararmalarına ve bakterileri içine çekmelerine neden olabilir.
Bulaşık makinesi, teflon yüzeylere zarar verdiği için bu ürünlerin makineye atılması önerilmez. Teflon tava, tencere gibi ürünler makineye girdiğinde kolayca çizilir. Bu da yiyeceklerin sağlıklı bir şekilde pişmesini engelleyebilir.
Kristal şekerlik gibi malzemeler, yüksek sıcaklık ve deterjanlardan etkilenir. Bu yüzden makineye atılması önerilmez.
Alüminyum malzemeler, bulaşık makinesinde kararır veya soyulabilir. Bu yüzden alüminyum içerikli ürünlerin makineye atılması tavsiye edilmez.
Seramik tava, tencere gibi eşyalar, bulaşık makinesinden uzak tutulması gereken malzemeler arasındadır. Bulaşık makinesi bu eşyaları zedeler ve kırılmalarına neden olabilir.
Mutfakta sık sık kullanılan yapışmaz yüzeyli tencere ve tavalar, bulaşık makinesine konulmamalıdır. Çünkü makine zamanla kaplamayı bozar ve pul pul dökülmelere yol açar. Yapışmaz yüzeyin bozulmasına yol açabilir.
Bulaşık makinesi ve deterjanlar, bıçaklarda korozyona neden olarak körelmelerine sebep olabilir. Bıçakları temizlemenin en iyi yolu, dikkatli bir şekilde elde yıkamaktır.
Demir döküm ürünler, bulaşık makinesine kesinlikle atılmamalıdır. Döküm demir üzerinde yapışmaz yüzey oluşturmak çok uzun zaman alır. Bulaşık deterjanları ise onu soyar ve zamanla paslanmalarına neden olur. Saf su ve yumuşak süngerler döküm tavalar için en iyi temizleyici ürünlerdir.
Bknz: Döküm tava kullanım rehberi
Üfleme cam, antika, biblo gibi hassas eşyalar, kesinlikle elde yıkanmalıdır. Altın renkli işlemelere sahip olan tabak takımlarının da, bulaşık makinesinde renk değiştirebileceğini unutmayın.
Küçük gıda parçaları ve deterjan, düdüklü tencere kapaklarının emniyet valflerinde birikebileceği için, bu ürünler de makineye atılmamalıdır. Bu yüzden düdüklü tencerenin üstlerini ve contalarını ılık suda elde yıkayıp kurulayın.
Son olarak bulaşık makinesine asla atılmaması gereken ürünler, plastik eşyalardır. Bulaşık makinesinin ısısı, plastik malzemeleri eritebilir ve parçalarını kırarak makinenin filtresine zarar verebilir. Ancak plastik eşyanın üzerinde yüksek erime noktasına sahip olduğu yazıyorsa, makineye atabilirsiniz.
Tabaklar, kaseler, bardaklar, servis tabakları ve kupalar güvenli bir şekilde makinede yıkanabilir. Özellikle cam eşyaların birçoğunu makinede gönül rahatlığıyla yıkayabilirsiniz.
Silikon spatula, kaşık ve silikon kaplar, makinede yıkanabilen ürünler arasındadır. Ancak yüksek ısının parçaları bir arada tutan yapıştırıcının erimesine neden olabileceğini unutmayın.
Metal davlumbaz filtrelerini başka bulaşıklar olmadan makinede yıkayabilirsiniz.
Bulaşık süngerlerini makinede yıkayarak daha iyi sterilize edebilirsiniz.
Granit tavaların makineye atılıp atılmaması tartışmalı bir konudur. Öncelikle granit ürünlerin kesinlikle tel ve metal ürünlerle temizlenmemesi gerektiğini unutmayın. Bunun yerine her zaman tahta kaşıklar kullanılmalı, süngerin yumuşak tarafı tercih edilmelidir. Granit tavalar bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun olsa da, makinenin düşük sıcaklıkta olduğundan emin olun.
Çelik tencere ve tavalar da, bulaşık makinesinde güvenle yıkanabilir. Ancak çizilme ihtimalini önlemek için, diğer bulaşıklarla aralarında mesafe bırakmaya özen gösterin.
Şunlara da göz atın;