Bulaşık makinesi, evlerde en çok kullanılan ve mutfakta büyük kolaylık sağlayan eşyalardan biridir. Hem su, hem enerji, hem de zamandan tasarruf etmenizi sağlayan bu makineler, kirli bulaşıkların yıkanmasını, parlamasını ve kurutulmasını sağlar. Ancak bazı zamanlarda bulaşık makinesinin program bittikten sonra kurutma yapmadığını ve tüm bulaşıkların ıslak kaldığını fark edebilirsiniz. Bu yazımızda, bulaşık makinesinin kurutma yapmamasının sebeplerini yakından inceleyeceğiz.
Bulaşık makinesinin kurutma yapmaması, parlatıcısının bitmiş olması, kapağın açılması, yanlış program seçimi gibi sebeplerden kaynaklanabilir.
Makinenin kurutma yapmamasının en yaygın sebebi, parlatıcının bitmiş olmasıdır. Makinenin kapağını açın ve deterjan koyduğunuz haznenin yanındaki parlatıcı haznesini açın. Max yazan seviyeye kadar parlatıcı doldurun ve kapağını sıkıca kapatın. Eğer parlatıcı bitmişse, makinenin ekranında bir işaret çıkacaktır. Parlatıcıyı koyduktan sonra da makine kurulama yapmıyorsa, sorun başka sebeplerden kaynaklanıyor olabilir.
Makinenin düşük parlatıcı ayarında olması, kurutmama sebeplerinden biridir. Eğer deterjanınız parlatıcı katkılıysa, bu ayarı 3'e getirebilirsiniz. Eğer deterjanınızda parlatıcı katkısı yoksa, patlatıcı ayarını 4 veya 5'e getirmeniz gerekir. Makinenin üzerinde 3 çizgi olan bir tuş bulunur. Bu tuşa basılı tuttuğunuzda 3, 2, 1 şeklinde geri sayım yapılır ve ayarlar kısmı çıkar. Ekranda P harfi belirene kadar ok işaretlerine basın. Ardından parlatıcı konumunu değiştirebilirsiniz.
Makinenizdeki yıkama işlemi bitince, kapağını hemen açıp 10 dakika beklemeniz gerekir. Bu süre içinde buhar çıkışı olacaktır. Ardından makinenin kapağını kapatın ve 30 dakika bekleyin. Bu esnada makinedeki bulaşıklar kurumaya başlar. 30 dakikalık bekleme süresinden sonra kapağı tekrar açıp bulaşıklarınızı yerleştirebilirsiniz.
Makinede yıkadığınız gereçlerin yüzeyi bozulduysa, üzerinden su akışı olmaz. Bu da yeterince kurumamalarına sebep olur. Bulaşık sepetin üzerine yerleştirilen teflon gereçler, makinenin kurutma işlemi yapmasını zorlaştırır.
30 dereceli mini programlar, makinenin kurutma için yeterince zamanı kalmamasına yol açabilir. Eğer kısa programdan sonra makineniz kurutma yapmadıysa, eko veya yüksek dereceli programları deneyebilirsiniz.
Kase, bardak, tencere gibi kaplar, mutlaka ağızlara aşağı gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Eğer bu gereçler dik bir şekilde yerleştirilirse, içlerinde su kalır. Ayrıca yıkama işlemi bittiğinde ilk olarak üstteki sepeti çekerseniz, su damlaları alttaki sepete akabilir. Bu yüzden bulaşıkları yerleştirmeye başlamaya mutlaka alt sepetten başlayın.
Makinenin kurutma fonksiyonu bozulduysa, bulaşıklar elde yıkanmış gibi ıslak çıkar. Kurutma fonksiyonu çok sık karşılaşılan bir sorun olmasa da, yıkama işleminin de düzgün yapılmamasına neden olabilir. Eğer kurutma fonksiyonunun bozulduğundan şüpheleniyorsanız, yetkili servisten yardım almanız gerekebilir.
Eğer bulaşıklar ıslak çıktıysa, elde kurulama yapmanız gerekir. Kurulama işleminden sonra bulaşıklarınızı yerleştirebilirsiniz. Sorun 3 defadan fazla tekrarladıysa, mutlaka yetkili servisle görüşün.
Şunlara da göz atın;