Lahanagiller familyasına ait bir bitki olan brokoli, küçük yeşil yumrulara sahiptir. İtalya yarımadası ile özdeşleşen bu sebze, Yakın Çağ Avrupa'sında egzotik bir bitki olarak görülmüştür. Dünyanın bu sebzeyi tanıması ise 20. yüzyılın başlarında gerçekleşmiştir. Yüksek oranda diyet lifi içeren bu sebze, görünümü ile minyatür ağaçlara benzetilir.
Dünyada brokoli üretiminde ilk sırayı alan ülke Çin'dir. Hindistan, Amerika ve İspanya, Çin'i takip eder. Türkiye ise brokoli üretiminde 10. sırada yer almaktadır. Brokoli, ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Özellikle Antalya, İzmir, Mersin ve Manisa brokoli üretiminde önemli bir yere sahiptir.
Brokoli, soğuk mevsim sebzesi olarak da bilinir. Brokoli yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık 10-20 derece arasıdır. Çok sıcak ve kurak havalar, brokolinin yeterince gelişememesine yol açar. Yoğun sıcaklığa maruz kalırsa, gelişimi gecikir.
Brokoli, toprak istekleri bakımından fazla seçici değildir. Ancak organik maddeler bakımından zengin olan topraklar, brokoli üretimi için daha idealdir. Toprağın hafif asidik bir yapıya sahip olması ve pH değerinin 6-6,5 arasında olması idealdir. Brokoli, gevşek ve besin maddeleri bakımından fakir olan topraklar sevmez. Brokolinin ekim aşamasında, bitkiler arasında 40-50 cm mesafe bırakılmalıdır.
Brokoli, ilkbahar ve sonbahar aylarında ekilebilen bir sebzedir. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları brokoli yetiştiriciliği için çok uygundur. İlkbaharda ekilen brokoli yazın, sonbaharda ekilen brokoli ise kışın hasat edilir.
Şunlara da göz atın;