Türk mutfağında sık sık tüketilen yoğurt, sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Sütün mayalanmasıyla hazırlanan yoğurt, yemeklerin yanında servis edilir. Peki, yoğurdun bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır? İşte, bozuk yoğurdu anlama yöntemleri:
Eğer hazır yoğurt tüketiyorsanız, yoğurdu satın alırken son kullanma tarihine bakmayı ihmal etmeyin. Son kullanma tarihi geçen veya geçmesine az kalan ürünleri kesinlikle satın almayın. Ayrıca yoğurdu satın alırken ambalajında herhangi bir yırtılma olmamasına da özen gösterin. Ambalajı açılmış, yırtılmış veya delinmiş ürünleri tüketmeyin.
Yoğurdun bozulduğunu anlamak için tadına bakmak, tek başına yeterli değildir. Uygun sıcaklıklarda saklanmayan yoğurt, zamanla ekşimeye başlar. Ancak yoğurdun ekşimesi bozulduğunu göstermez. Eğer yoğurdun tadına baktığınızda ekşiliğin yanı sıra keskin ve alkollü bir tat alıyorsanız, yoğurt bozulmaya başlamış demektir. Yoğurdun bozuk olup olmadığını tadına bakarak anlamak istiyorsanız, kaşığın ucuyla tadına bakmanız gerekir.
Bozuk yoğurdu anlamak için uygulanan yöntemlerden biri de rengine bakmaktır. Eğer yoğurdun ilk rengiyle şuan ki rengi arasında değişimler varsa, yoğurt bozulmaya başlamış olabilir. Bozuk yoğurdun ilk belirtileri alkollü keskin tat ve renk değişimidir. Daha ileri düzeydeki bozulmalarda ise yoğurdun üzerinde küflenme başlar. Bu küflenme zaman içinde yoğurdun tüm yüzeyini kaplar.
Hazır yoğurdun bozulmasının en yaygın nedeni, ambalajın güzelce kapanmamasındandır. Ambalajı kapatılmayan yoğurt hava aldığı için kısa sürede bozulur. Ev yapımı yoğurdun bozulma nedeni ise mayalama işleminin doğru yapılmamasıdır. Bu konuda yoğurt mayalama rehberi yazımızdan yardım alabilirsiniz. Ayrıca yoğurdu zamanında tüketmemek de bozulmasına neden olabilir.
Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
Tüm besinlerde olduğu gibi, bozuk yoğurt da gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Yoğurt zehirlenmesi bazı durumlarda 30 dakika ile 1 saat içinde gözlemlenirken, bazı durumlarda 6-12 saat içinde belirti vermeye başlar. Bozuk yoğurt zehirlenmesinde mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, gevşek dışkı, kramp, vücut ısısı değişimleri gibi belirtiler meydana gelir.
Önemli Not: Yoğurt zehirlenmesi durumunda hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Aksi takdirde gıda zehirlenmeleri ciddi sağlık sorunlarına, hatta ölümlere yol açabilir.
Şunlara da göz atın;