Boyun Düzleşmesi Nedir, Neden Olur?

Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir? Boyun düzleşmesi nasıl geçer? Fizyoterapist Necdet Döner, boyun düzleşmesinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Boyun Düzleşmesi Nedir, Neden Olur?
22 Haziran 2023, 16:51

Boyun bölgesindeki C şeklindeki kavsin çeşitli nedenlerden dolayı kavsin bozulması ve radyolojik olarak düz şeklindeki görünüme verilen addır. Normal bir omurgada boyun ve bel bölgesinde kavis bulunur. Sırt ve kuyruk sokumu bölgesinde ise geriye doğru çıkık (kifotik) bir görünüm vardır.

Teknolojinin ilerlemesiyle beraber hareketsiz yaşamın getirdiği önemli bir sağlık sorunudur aslında boyun düzleşmesi. Evde veya iş yerinde hareketsiz yaşam ve yanlış duruşa bağlı boyun bölgesindeki eğriliğin bozulması boyun eklemlerindeki dizilimi bozmaktadır. Bu rahatsızlık kişinin yaşam kalitesini de önemli ölçüde azaltmaktadır. Boyun düzleşmesini engellemek için mutlaka duruşunuzu iyileştirin ve birtakım egzersizlerle önüne geçebilirsiniz.

boyun düzleşmesi

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesinin birden fazla belirtileri olabilir. Hatta bu tür belirtileri herkes yaşayacak diye bir kural da yoktur. Boyun düzleşmesi olup hiçbir ağrı yaşamıyor da olabilir. Ama genel olarak belirtileri sıralayacak olursak;

  1. Boyun kaslarında ağrı (bazen omuz, sırt ve bele kadar da inebilir)
  2. Normal eklem hareket açıklığında azalma
  3. Baş ağrısı
  4. Kas güçsüzlüğü
  5. Uyuşma ve karıncalanma hisleri görülebilmektedir. Bu tür şikayetleriniz varsa mutlaka hekiminize başvurun.

boyun egzersizleri

Boyun Düzleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Boyun düzleşmesini tedavi etmek için mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Bu sayede daha doğru bir tedavi planı hazırlanabilir. Uzmanın tavsiyelerine ek olarak aşağıdaki egzersizler de boyun düzleşmesini tedavi etmenize yardımcı olabilir.

  1. Bir havluyu ensenizden geçirin ve havlunun uçlarını her iki elinizle tutun. Başınızı geriye doğru götürürken havluyu eliniz yardımıyla içeri doğru çekmeye çalışın. Bu hareketi on tekrar olacak şekilde yapmaya çalışalım.
  2. Başınızı sağa doğru yatırın sağ elinizle de iyice bastırın son noktada birkaç saniye tutun ve bırakın on tekrar yaptıktan sonra diğer tarafa yatırıp aynı şekilde bu tarafta da yapalım.

Yazar:

Fizyoterapist Necdet Döner

instagram.com/necdetdoner

Şunlara da göz atın;

  1. Boyun ağrısına ne iyi gelir?
  2. Boyun tutulması nasıl geçer?
  3. Duruş bozukluğu için hangi egzersizler yapılır?
  4. Kamburluğu önlemek için hangi egzersizler yapılır?
  5. Bel fıtığı egzersizleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo