Bol sıvı tüketimi ile boğaz gıcığının önüne geçilebileceğini belirten Op. Dr. Hasan Karataş, “Geçmeyen durumlarda hekime başvurulması gerekir. Uzun süreli devam eden gıcık için mutlaka bir doktora başvurarak tedaviye başlamak gerekebilir. Ancak kısa süreli gıcıklar için denenecek yöntemlerin başında ise bol sıvı tüketimi gelmektedir. Bol su tüketimiyle kuruyan ve gıcığa neden olan sebepler ortadan kaldırılabilir” dedi.
İnsanlarda zaman zaman olan ve rahatsız edici his uyandıran ‘boğaz gıcığının birçok sebebi vardır. Zaman zaman yutkunmayı zorlaştıran gıcığın en başlıca sebepleri arasında ise boğaz kuruluğu gelir. Hastalık sonrasında da boğazda biriken sıvı, gıcığa hatta kuru öksürüğe neden olabilir. Kuru havanın etkili olduğu kapalı alanlarda daha çok karşılaşılan gıcık, bir süre sonra yutkunmayı dahi zorlaştırabilir. Boğaz gıcığının başlıca sebepleri arasında sigara içmek veya yoğun sigara dumanı, hava kirlilikleri ve egzoz gazları, soğuk algınlığıyla baş gösteren geniz akıntısı, alerjik reaksiyonlar ve psikolojik etmenler vardır.
Rahatsız edici boyutlara ulaşan gıcığın geçmesi için birçok yöntem denenebilir. Uzun süreli devam eden gıcık için mutlaka bir doktora başvurarak tedaviye başlamak gerekebilir. Ancak kısa süreli gıcıklar için denenecek yöntemlerin başında ise bol sıvı tüketimi gelmektedir. Bol su tüketimiyle kuruyan ve gıcığa neden olan sebepler ortadan kaldırılabilir. Tüketilen sıvının ise oda sıcaklığında olmasına özen gösterilmeli. Bir diğer yöntem ise temiz hava almak olacaktır. Uzun süre kapalı alanda kaldıktan sonra mutlaka temiz hava alınarak, boğazda oluşan kuruluk hissinin önüne geçilmelidir.
Boğaz gıcığına iyi gelebilecek birçok ürün bulunmaktadır. Evde yapılacak bitkisel ve doğal karışımlar da hastalık sebebiyle oluşmayan gıcığın önüne geçilebilir. Özellikle adaçayı, zencefil, bal gibi ürünler boğazda yaşanan gıcık için çözüm olabilir. Bu yöntemler arasında tuzlu su ile gargara yapmak, antimikrobiyal özelliği bulunan zerdeçal tüketmek, bal ile solunum yollarınızı açmaya yarayacak zencefili karıştırıp tüketmek, yine bal ile boğazı nemli tutmak için tarçın ile karıştırıp tüketmek, ılık şekilde hazırlanacak bitki çaylarını tüketmek yer almaktadır.
Yazar:
Op. Dr. Hasan Karataş
instagram.com/op.dr.hasankaratas
Şunlara da göz atın;