Bıçak özellikle mutfakta en sık kullanılan üründür. Farklı birçok malzeme onunla kesilir. Sebze, et ürünleri, pişmiş ya da pişmemiş bir sürü gıda ürünü bıçak kullanılarak parçalara ayrılırlar. İster harika bir aşçı olun, ister mutfakla aranız olmasın, iyi bir şef bıçağı veya soyma bıçağı tüm deneyimi çok daha iyi hale getirir. Ancak dilimleme, doğrama ve doğrama işlemlerini bitirdiğinizde, bu aletlere uygun (ve en güvenli) temizliği sağlıyor musunuz?
Bir bıçak bulaşık makinesinde yıkanabilir olduğunu söylese bile çatal bıçak sepetini atlamak iyi bir fikirdir. Bulaşık makineleri bıçakları yüksek sıcaklıklara, sert deterjanlara ve aşındırıcı hareketlere maruz bırakabilir. Elde yıkama, bıçaklarınızı temizlemenin ve kalitesini korumanın en güvenli ve en etkili yöntemidir.
Tüm bu sarsıntılar zamanla keskinliği etkileyebilir, ancak bulaşık makinelerinde bulunan yüksek ısı ve neme maruz kalmaktan özellikle ahşap saplar etkilenebilir.
Profesyonel şefler size öğrendiğiniz ilk şeylerden birinin asla ama asla temizlemek için "daha sonra alacağımı" düşünerek lavaboya bir bıçak atmamak olduğunu söyleyecektir. Bu senin güvenlik içindir. Suya maruz kalma nedeniyle bıçakları bir lavabo dolusu sabunlu suya uzun süre batırmak istememenin yanı sıra, bulaşıklarla dolu bir lavaboya ulaştığınızda, yalnızca orada olduğunu unuttuğunuz o şefin bıçağı tarafından çentiklenmek üzere kazara birçok kesik meydana gelebilir.
Bıçakları temizlerken güvende olmanız için şu ipuçlarına dikkat edebilirsiniz:
Suya aşırı maruz kalma ve uzun süre suda bekletme ahşap sapın şişmesine, eğilmesine veya çatlamasına neden olabilir. Temizlik sırasında sapın karşılaştığı su miktarını en aza indirmek ve yıkadıktan sonra hemen kurutmak önemlidir.
Herhangi bir çelik bıçakta pas lekeleri oluşabilir. Pas korozyondur ve çelikteki demirin su ve oksijenle reaksiyona girmesiyle oluşur. Paslanmayı teşvik edebilecek şeylerden bazıları nem, oksijen, tuz ve asitleri içerir.
Şunlara da göz atın;