Patlıcangiller familyasına ait bir bitki olan biberin anavatanı Amerika kıtasıdır. Biber cinsinin yaklaşık 20-27 adet türü vardır. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de salatalarda ve yemeklerde sık sık kullanılan biber, farklı renklerde olabilir. Manavlarda en çok karşımıza çıkanlar ise yeşil, sarı ve kırmızı biberdir. Biberin türüne göre tadı da değişiklik gösterir. Kırmızı biber ve jalapeno biberi acılığı ile bilinirken, yeşil biberin bazı türleri tatlıdır.
FAO'nun 2019 verilerine göre dünyada en çok biber üretiminin yapıldığı yer, Çin'dir. Meksika, Türkiye ve Endonezya ise Çin'i takip eder. Ülkemizde ise en çok biber üretimi Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yapılmaktadır. Biber üretiminde Antalya'nın Demre ilçesi öne çıkar. Çanakkale ise kapya biber üretiminde ilk sırada yer alır.
Biber, sıcak iklimleri seven bir bitkidir. 21-29 derece aralığı biber yetiştirmek için uygundur. Soğuğa duyarlı bir bitkidir ve 12 dereceye kadar tolere edebilir. 33-38 derece gibi yüksek sıcaklıklarda ise polen canlılığını kaybeder ve çiçeklerin tozlaşma ihtimali düşer. Ülkemizde soğuk ve yüksek yaylalar haricinde hemen her yerde biber yetiştiriciliği yapılabilmektedir.
Biber toprak bakımından seçici bir bitkidir. Organik madde bakımından zengin toprakları sever. Tınlı, tınlı-kumlu, çabuk ıslanan, su tutma kapasitesi iyi olan, geçirgen, derin ve iyi drenajlı topraklarda daha verimli bir şekilde yetişir. Kumlu-tınlı topraklar erkenciliğe zemin hazırlar. Biber, %60 bahçe toprağı, %20 gübre ve %20 torf karışımlı bir toprakta daha iyi sonuç verebilir. toprağın pH'sı 5,6-6,8 aralığında olmalıdır. Toprağın aşırı nemli olması, çimlenmenin azalmasına yol açabilir.
Biber, yılda iki kez yetişen bir bitkidir. Bunlardan birincisi yaz dönemidir ve Haziran-Eylül ayları arası hasat yapılır. İkinci dönem ise sonbahar aylarıdır. Eylül-Aralık ayları arasında hasat yapılır. Bu yüzden biber, yaz ve sonbahar aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alır. Ancak biberin çeşidine göre hasat dönemi değişiklik gösterir.
Şunlara da göz atın;