Bezelye popüler bir sebzedir. Ayrıca oldukça besleyicidirler, lif ve antioksidan içerirler. Ek olarak, araştırmalar kalp hastalığı ve kanser gibi bazı kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Öte yandan, bazı insanlar bezelyenin zararlı olduğunu ve şişkinliğe neden olabilecek içerdikleri antibesinler nedeniyle bunlardan kaçınılması gerektiğini iddia ediyor.
Yeşil bezelye veya "bahçe bezelyesi", Pisum sativum bitkisi tarafından üretilen baklalardan gelen küçük, küresel tohumlardır. Yüzlerce yıldır insan beslenmesinin bir parçası olmuştur ve tüm dünyada tüketilmektedir. Açıkçası, bezelye sebze değildir. İçinde tohum bulunan bakla üreten bitkilerden oluşan baklagil ailesinin bir parçasıdır. Mercimek, nohut, fasulye ve yer fıstığı da baklagillerdendir. Bezelyeler dondurulmuş, taze veya konserve çeşitlerinde bulabilirsiniz.
Bezelye nişasta adı verilen kompleks karbonhidratlarda yüksek olduğu için patates, mısır ve kabak ile birlikte nişastalı bir sebze olarak kabul edilir. Sarı bezelye, börülce ve mor bezelye dahil olmak üzere birkaç farklı bezelye çeşidi vardır. Ancak en sık tüketilen bezelyedir.
Yeşil bezelye etkileyici bir beslenme profiline sahiptir. Kalori içeriği oldukça düşüktür, 170 gram bezelye sadece 62 kaloridir. Bu kalorilerin yaklaşık %70'i karbonhidratlardan gelir ve geri kalanı protein ve az miktarda yağdan sağlanır. Ayrıca bezelye, önemli miktarda lifin yanı sıra ihtiyacınız olan hemen hemen her vitamin ve minerali içerir.170 gram bezelye aşağıdaki değerleri içerir;
Bezelyeyi diğer sebzelerden farklı kılan yüksek protein içeriğidir. Örneğin, 170 gram pişmiş havuç sadece 1 gram protein içerirken, 170 gram bezelye bu miktarın dört katını içerir. Ayrıca sağlık yararlarının çoğundan sorumlu olan polifenol antioksidanları açısından da zengindirler.
Yeşil bezelye, bitki bazlı en iyi protein kaynaklarından biridir, bu da yüksek miktarda lifleri ile birlikte bu kadar doyurucu olmalarının ana nedenidir. Protein yemek, vücudunuzdaki iştahı azaltan belirli hormonların seviyelerini artırır. Protein, sindirimi yavaşlatmak ve tokluk hissini desteklemek için lifle birlikte çalışır. Yeterli miktarda protein ve lif yemek, iştahınızı kontrol altında tutarak gün boyunca yediğiniz kalori miktarını otomatik olarak azaltabilir. Yeşil bezelyenin benzersiz protein içeriği, onları hayvansal ürünler yemeyenler için mükemmel bir gıda seçimi yapar.
Bezelye, kan şekeri kontrolünü desteklemeye yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir. Her şeyden önce, bir yemek yedikten sonra kan şekerinizin ne kadar hızlı yükseldiğinin bir ölçüsü olan nispeten düşük bir glisemik indekse (GI) sahiptirler. Çok sayıda düşük GI gıda içeren diyetlerin kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Dahası, yeşil bezelye, kan şekerini kontrol etmek için faydalı olabilecek lif ve protein açısından zengindir. Bunun nedeni, lifin karbonhidratların emilme hızını yavaşlatması ve bu da kan şekeri seviyelerinde ani yükselme yerine daha yavaş, daha istikrarlı bir artışa yol açmasıdır.
Yeşil bezelye, sindirim sağlığı için birçok fayda sağladığı gösterilen etkileyici miktarda lif içerir. Her şeyden önce lif, bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri besleyerek onları sağlıklı tutar ve sağlıksız bakterilerin aşırı çoğalmasını önler. Dahası, yeşil bezelyedeki liflerin çoğu çözünmez, yani suyla karışmaz, bunun yerine sindirim sisteminizde bir "hacim artırıcı" olarak işlev görür.
Yeşil bezelye, aşağıda gözden geçirilen birkaç kronik hastalığın önlenmesine yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir.
Yeşil bezelye besin, lif ve antioksidanlar bakımından yüksektir ve çeşitli hastalık riskini azaltabilecek özelliklere sahiptir. Yine de bazı besinlerin emilimini bozabilecek ve sindirim semptomlarına neden olabilecek antinutrientler içerirler. Ancak, bu etkileri önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Bunlar, belirli hazırlama yöntemlerini denemeyi ve porsiyon boyutlarını kontrollü olarak tüketmeniz gerektiğini söyler. Genel olarak, yeşil bezelye, beslenmenize eklemeniz için son derece faydalı bir besindir.
Şunlara da göz atın;