Belen tava, kuzu eti, biber, domates, soğan ve baharatlarla hazırlanan bir yemektir. Hatay mutfağıyla özdeşleşen bu yemek, kalabalık sofraların ve bayramların vazgeçilmezidir. Güveçte pişirilen yemek, yanında eşlikçileri ile birlikte servis edilir. Ortalama 1 saat içinde sofralardaki yerini alır. Belen tavayı tek başına servis etmek istemeyenler için, birbirinden lezzetli önerilerimiz var.
Eşlikçilere geçmeden önce belen tava tarifini de buraya bırakıyoruz.
Pirinç, mercimek, bulgur ve yoğurt ile hazırlanan Anadolu çorbası, terbiye ile lezzetlendirilir. Belen tavadan önce harika bir başlangıç yapmak istiyorsanız, Anadolu çorbasını mutlaka defterinize kaydedin.
Sıcak başlangıçlar için tercih edebileceğiniz bir diğer çorba, terbiyeli şehriye çorbası. Porsiyonu yaklaşık 95 kalori olan bu çorbayı, 30 dakika içinde hazırlayabilirsiniz.
Belen tavanın yanına en çok yakışan tariflerden biri de, şehriyeli pirinç pilavıdır. İsteğe göre tarifte arpa veya tel şehriye kullanabilir, et suyu ile pilavınızı lezzetlendirebilirsiniz.
Belen tavanın yanında Osmanlı pilavını da sunabilirsiniz. Kuş üzümü, badem, kuru kayısı, fıstık ve kestane ile zenginleştirilen bu pilav, özellikle kalabalık sofralar için idealdir.
Et yemeklerinin yanına çok yakışan cacık, yalnızca 10 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Cacığın kıvamını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Kabak, sarımsak, yoğurt ve mayonez ile hazırlanan bu salata, hem hafifliği, hem de pratikliği ile belen tavanın yanına çok yakışır. Ceviz ile zenginleştirebilirsiniz.
Orta Doğu'nun en tartışmalı lezzetlerinden biri olan humus, nohut, tahin, limon ve zeytinyağı ile hazırlanır. Belen tavanın yanında yapılması gereken mezelerden biridir.
Domates, biber, maydanoz, sumak ve baharatlarla hazırlanan acılı ezme, özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışır. Nar ekşisi ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz.
Şalgam, pancar ve mor havuç ile hazırlanan şalgam suyu, Türk mutfağında özel bir yere sahiptir. Şalgam suyunu evde hazırlayarak yemeklerin yanında sunabilirsiniz.
Belen tava ile hazırladığınız mükemmel sofranın ardından sunabileceğiniz bir tatlı tarifi arıyorsanız, kerebiç tatlısı tam size göre. İrmik, antep fıstığı ve köpük ile hazırlanan kerebiç tatlısını mutlaka deneyin.
Şunlara da göz atın;