Baş Ağrısını Gidermek İçin 7 Tüyo

Baş ağrısı, çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Peki, baş ağrısı nasıl geçer? İşte, baş ağrılarınız şiddetlendiğinde evde kolayca yapabileceğiniz 7 uygulama:
Baş Ağrısını Gidermek İçin 7 Tüyo
14 Mart 2024, 12:48

Günümüzün yoğun dünyasında birçok insan için baş ağrıları giderek yaygınlaşan bir olay haline geldi. Bu durum bazen tıbbi durumlar sonucu gelişse de, stres, dehidrasyon, geç saatlere kadar çalışmak, uykusuzluk ve aşırı egzersiz gibi faktörler de baş ağrılarına yol açabilir. Baş ağrılarınız sık sık tekrarlıyorsa, en kısa zamanda doktora başvurup gerekli tedavi yöntemlerini öğrenmeniz gerekir. Ancak baş ağrılarınız stres, dehidrasyon veya açlıktan kaynaklanıyorsa, bazı yaşam tarzı değişiklikleri bu ağrılardan hızlıca kurtulmanızı sağlayabilir. 

  1. Masaj Terapisi

kafa masajı

Masajlar lüks gibi görünebilir ama aynı zamanda inanılmaz derecede tedavi edicidir. Bazen baş ağrıları, kötü duruştan veya sıkı bir egzersiz rutininden kaynaklanan kas gerginliği nedeniyle vücudun üst kısmındaki gerginlikten kaynaklanır. Masaj terapisi kronik ağrıyı azaltmanın yanı sıra baş ağrısına neden olan kas gerginliğini de hafifletebilir. Eğer yakınlarda masaja gidebileceğiniz bir yer yoksa, masaj yağları ile kafa ve baş kısmına parmak uçlarınızla masaj yapmayı deneyebilirsiniz.

  1. Sıcak ve Soğuk Uygulamalar

soğuk kompres

Kas gerginliğine bağlı baş ağrıları için sıcak ve/veya soğuk kompresler rahatlama sağlayabilir. Soğuk uygulamalarda, buzu ince bir bezle kapatıp torbaya koyun. Buz torbasını alnınıza ve yanaklarınıza yerleştirin. Soğuk paket uygulamalarını bir seferde 10 dakikayı geçmeyecek şekilde sınırlandırdığınızdan emin olun. Ayrıca buzu doğrudan cildinize temas ettirmeyin. Sıcak uygulamalarda, sıcak su torbalarından faydalanabilirsiniz. Ancak sıcak su torbasını bir bezle sarmayı ve cildinizi yakmayacak bir ısıda olmasına dikkat edin. Torbayı ensenize ve alnınıza dikkatlice uygulayabilirsiniz.

  1. Aromaterapi

aromaterapi

Aromaterapi, belirli kokuların beyinde nasıl olumlu ve hatta iyileştirici tepkileri tetikleyebileceğinin incelenmesidir. Bazı kokuların baş ağrısını hafiflettiği ve azalttığı rapor edilmiştir. Bunlara nane özü, okaliptüs ve lavanta yağı dahildir.

  1. Nefes Egzersizleri

nefes egzersizleri

Gerilime bağlı baş ağrıları bazen zihninizi odaklamanıza ve kaslarınızı gevşetmenize yardımcı olan düzenli nefes egzersizleriyle hafifletilebilir. Evinizde, ofisinizde veya dikkatinizin dağılmayacağı başka bir yerde rahat bir sandalyenin bulunduğu sessiz bir yer bularak başlayın. Daha sonra yavaş, ritmik nefesler alın, beş saniye nefes alın ve beş saniye nefes verin. Rahatladıkça kas gerginliğiniz azalır.

  1. Hidrasyon

su içen kadın

Dehidrasyon baş ağrısına katkıda bulunabilir, ancak kolaylıkla önlenebilir. Çok fazla kahve veya çok fazla kafeinli meşrubat içmek baş ağrısına yol açabilir. Bu yüzden kafein veya asitli içecekler yerine gün içinde yeterli miktarda su için. Suyunuzu lezzetlendirmek için, içerisine nane veya taze meyveler atabilirsiniz.

  1. Uyku

uyuyan kadın

Uykusuzluğun neden olduğu sağlık sorunları hakkında çok şey duyuyoruz ve gecelik minimum uykunuzu almamak kronik baş ağrılarına yol açabilir. Bir uyku programına bağlı kalın. Yatağa gidin ve düzenli saatlerde uyanın. Yatmadan önceki saatlerde uyarıcılardan kaçının. Alkol, şeker, nikotin ve kafein gibi uyarıcılar uykunuzu kaçırabilir ve geceleri tuvalete giderek uyanık kalmanıza neden olabilir. 

  1. Baş Ağrısı Diyeti

sağlıklı beslenme

Bazı yiyecekler lezzetli olsa da baş ağrılarına katkıda bulunduğu bilinmektedir. Günlük olarak veya özellikle baş ağrısı yaşadığınızda tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin yer aldığı bir “baş ağrısı günlüğü” tutmayı deneyin. Belirli bir tetikleyiciyi tespit ederseniz, bir süre ondan kaçının ve baş ağrılarının azalıp azalmadığına bakın. Kafein içeren çikolata, kola, kahve, çay, monosodyum glutamat içeren noodle, nitrat içeren sosis, sucuk ve tiramin içeren pizza, eski peynir gibi yiyecekleri beslenmenizden çıkararak baş ağrılarınızı takip edin. Eğer ağrılarınız hafiflediyse, daha sağlıklı bir diyete geçiş yapabilirsiniz.

Not: Yukarıdakiler tedavi niteliği taşımaz. En doğru tedavi için mutlaka doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Oruçluyken baş ağrısı neden olur?
  2. Baş ağrısına iyi gelen besinler
  3. Neden baş ağrısıyla uyanıyoruz?
  4. Kafein baş ağrılarını tetikler mi?
  5. Baş ağrılarını hafifleten içecekler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo