Baş ağrıları doğası gereği kararsız olabilir. Bir kişinin acısını tetikleyen şey, bir başkasınınkini iyileştirebilir. Örneğin çikolata ve kafeinin kişiye göre farklı etkileri olabilir. Aynı şey hormonlarınız için de geçerlidir. Hormonal baş ağrıları yaşayan birçok kadın menopoz sırasında rahatlar. Diğer kadınlar hayatlarının bu aşamasına ulaştıktan sonra baş ağrılarında bir artış fark edebilirler. Menopoz, bir kadının doğurganlığının resmi olarak sona erdiğini gösterir. Bu tamamen doğal bir süreçtir ve genellikle 45 ile 55 yaşları arasında gerçekleşir. Sıcak basması, gece terlemeleri, ruh hali değişiklikleri, seyrekleşen saç gibi belirtiler görülür. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre baş ağrısı ve menopoz arasındaki ilişkiyi yakından inceleyelim.
Menopoz, baş ağrılarınızı çeşitli şekillerde etkileyebilir. Etkileri her kadın için farklı olabilir, bu nedenle başka biri ile aynı değişiklikleri yaşamayabilirsiniz. Baş ağrılarınız doğal olarak hormonal ise, menopozdan sonra rahatlayabilirsiniz. Bu, daha az baş ağrınız veya daha az şiddetli baş ağrınız olduğu anlamına gelebilir. Bunun nedeni, adetiniz tamamen durduktan sonra hormon seviyelerinizin çok az dalgalanma ile düşük kalmasıdır.
Öte yandan, bazı kadınlar perimenopoz sırasında daha sık veya daha kötü baş ağrıları yaşarlar. Hatta daha önce hormonal baş ağrısı yaşamamış kadınların bile bu dönemde baş ağrısı çekmesi mümkündür. Özellikle regl ve yumurtlama döneminde kötüleşen baş ağrılarınız varsa, menopoz döneminde daha şiddetli baş ağrılarıyla karşılaşmanız mümkündür.
Bunun nedeni östrojen ve progesteron gibi hormon düzeylerinin perimenopoz sırasında düşmesidir. Bu düşüş her zaman tutarlı değildir, bu nedenle aylık adet döngüsüyle ilgili baş ağrısı yaşayan kadınların perimenopoz sırasında daha fazla baş ağrısı olabilir. Bu süre zarfında daha şiddetli baş ağrıları yaşamak da yaygındır.
Yediklerinizin baş ağrılarınız üzerinde büyük etkisi olabilir. Başınız ağrıdığında, önceki saatlerde ne yediğinizi yazın. Zamanla bu, diyet kalıplarını bulmanıza yardımcı olabilir. Bir model ortaya çıkarsa, o öğeyi sınırlandırmayı denemelisiniz. Alkol, eski peynir, kafein, çikolata ve süt ürünleri yaygın tetikleyicilerdir.
Düzenli fiziksel aktivite de baş ağrılarını önlemeye yardımcı olabilir. Her hafta üç ila dört kez 30 dakikalık egzersiz yapmayı hedefleyin. Spinning veya yüzme dersleri iki harika seçenektir. Dışarıda güzel bir yürüyüş yapmak da kolay ve erişilebilir.
Biofeedback ve gevşeme terapileri, bazı kişilerin şiddetli baş ağrılarıyla baş etmelerine yardımcı olduğu bilinen iki tür davranış terapisidir. Bunlar, vücudunuzun fiziksel olarak strese, kas gerginliğine ve hatta ağrıya nasıl tepki verdiğini kontrol etmek için farklı teknikler kullanır.
Baş ağrılarınız çok kötüyse, bu dönemde ağrıları hafifletmek için doktorunuza danışabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;