Bamya sevilen, sağlıklı, lezzetli sebzelerden birdir. Bamyanın seveni kadar sevmeyeni de vardır. Bunun en büyük sebebi bamyanın yapısıdır. Bamya pişerken kendinden salgıladığı bir salyaya sahiptir. Kulağa kötü bir durum gibi gelse de pozitif anlamda da kullanılabilir. Bamyanın bu özelliği kıvam verici bir etkiye sahiptir.
Kıvam gerektiren yemeklerde çorba ve güveçlerde kıvamı arttırır. Ancak bu, bamyanın yalnızca çorba tarzı tariflerde faydalı olduğu anlamına gelmiyor. Bu aynı zamanda bamyanın gevrek bir sebze olduğu anlamına da geliyor. Salya dokusu temelde bir karbonhidrattır ve üstte güzel bir kabuk oluşturur. Çıtır çıtır kavrulmuş bamya yapmak için daha iyi bir neden var mı?
Salya kulağa pek iştah açıcı gelmiyor ama bamyanın kendi içerisinden çıkan bir salyası olduğu kesin. Ancak salyanın kötü bir şey olduğunu düşünmek yerine yemeğinize ve size neler kattığına odaklanabilirsiniz.
Bamyanın bu özelliği kıvam arttırıcıdır. Bamya tozu hazırlayarak un yerine kıvam arttırıcı olarak kullanabilirsiniz. Bunun nedeni bamyanın müsilajının bamyaya sızarak yemeği kalınlaştırmasıdır. Bamyayı bamyaya kendiniz dahil etmek için çiğ olarak ekleyebilir veya önceden pişirebilirsiniz.
Eğer bamyayı bütün olarak kullanacaksanız ve bamyanın salyasından çekiniyorsanız yapmanız gerekenler bellidir. Bamyayı yemek olarak kullanmak istiyorsanız limon suyu ve limon kabuğu ile pişirebilirsiniz. Farklı bir yöntem ise tavada kızartmadan önce üzerini mısır unu ile kaplamaktır. Benzer şekilde, bamyanızı yaklaşık yarım saat sirkede bekletmek de işe yarayabilir.
Şunlara da göz atın;