Bamya, ebegümecigiller familyasına ait ılık iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. Yaz aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlanan bamyalar, yüksek oranda vitamin ve mineral içerir. Yemeği yapılarak tüketilen bu besin, enfeksiyonlara karşı koruyucu etki sağlar. Haziran ayının ortalarından yaz sonuna kadar tezgahta kalan bamyayı, doğru kurutma teknikleriyle kurutarak buzluğunuza atabilir ve kışın taze taze tüketebilirsiniz. İşte, bamya kurutma teknikleri:
Bamya Güneşte Nasıl Kurutulur?
- Öncelikle kurutma işlemi için genelde minik boydaki bamyalar tercih edilir. Büyük bamyaların kurutması daha zor olacaktır.
- Seçtiğiniz bamyaları güzelce yıkayın ve temiz bir bezin üzerine yayın. Fazla sularını alın.
- Daha sonra sap kısımlarını huni şeklinde temizleyin. Fazla derin kesmemeye özen gösterin.
- Orta kalınlıkta iğne ve ip alın. Sap kısımlarına iğne geçirin ve bamyaları tek tek ipe dizin.
- İpin uç kısımlarına düğümler atın. Gün ışığı alan, hafif gölgeli bir alana bamyalarınızı asın.
- Güneş alış biçimine bağlı olarak ortalama 7-10 gün içinde bamyalarınız kurumuş olacaktır.
- Kuruyan bamyaları kilitli poşetlere veya cam kavanozlara koyabilirsiniz.
- Hava almayacak şekilde kapattıktan sonra buzlukta uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
- Bamyayı ipe dizerken aralarında boşluk bırakmayı unutmayın. Bu süre içinde yağmur yağarsa, bamyaları mutlaka içeri alın.
Bamya Fırında Nasıl Kurutulur?
- Bamyaları yıkayın ve kurulayın. Ardından dikkatli bir şekilde temizleyin.
- Fırını 50 dereceye ayarlayarak ısıtın. Kurutulacak bamyaları fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
- Tepsiyi fırına atın ve 50 derecede 2-3 saat pişirin. 2. saatin sonunda fırının ısısını ve bamyalarınızı mutlaka kontrol edin.
- Eğer kontrolsüzce pişirirseniz, bamyalarınız yanabilir.
- Yarım saatte bir bamyaları karıştırarak her tarafının eşit şekilde kurumasını sağlayın.
Şunlara da göz atın;
- Gül nasıl kurutulur?
- Dut kurutma yöntemleri
- Papatya nasıl kurutulur?
- Ihlamur nasıl kurutulur?
- Kayısı nasıl kurutulur?