Balık sezonunun açılmasıyla birlikte, nefis balık kokusu tüm mutfaklarda yükselmeye başladı. Balığı her zamanki gibi pişirmek istemeyenler için, marinasyon soslarını sizler için yazımızda derledik. Bu sosları kullanarak mutfakta harikalar yaratabilir, yeni tatlar keşfedebilirsiniz.
Neredeyse tüm balık tariflerinde kullanılan zeytinyağını, bu kez marine sos yapımında tercih ediyoruz. 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı taze kekik, 1 limonun taze sıkılmış suyu ve 2 diş rendelenmiş sarımsağı bir kabın içerisinde karıştırın. Güzelce temizlenmiş balıkları bu karışımın içerisine alın ve en az 30 dakika dinlendirin. Daha sonra pişirme aşamasına geçebilirsiniz.
Özellikle sert kabuklu deniz ürünleri için tercih edilen bu sos, portakal ve limon sevenlerin favorisidir. 2 adet portakalın suyunu sıkın. 1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Balık ve süt normalde hiç bir araya getirilmeyen ikili olsa da, bu kez durum farklı. Ancak bu marine sosunu kullanmak istiyorsanız, hem balığın, hem de sütün çok taze olduğundan emin olmanız gerekir. 1 çay bardağı süt, 1 çay kaşığı kimyon, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kişniş ve isteğe göre 2 diş sarımsağı bir kabın içerisinde birleştirin. Balıklarınızı bu sosa buladıktan sonra bir süre buzdolabında dinlendirin. Ardından pişirme işlemine geçebilirsiniz. Bu sos, çok beyaz etli balıklar için idealdir.
Tarhanayı, bu kez çorba yapımında değil, balığı lezzetlendirmek için kullanmaya ne dersiniz? Izgara ve fırında balık türleri için ideal olan bu sos, kolay bir şekilde hazırlanır. 2 yemek kaşığı toz tarhana, 1 diş ince ince doğranmış sarımsak, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı toz nane ile karıştırılır. Balıklar bu karışıma güzelce bulanır ve 30 dakika dinlendirilir. Ardından pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Bu sos, özellikle siyah etli balıklara çok yakışır. Sosu hazırlamak için, bir çay bardağı soya sosunu, yarım çay bardağı elma sirkesi, 1 yemek kaşığı ince ince doğranmış zencefil ve 2 yemek kaşığı esmer şeker ile karıştırın. Balıkları bu sosun içerisine koyun ve her taraflarını sosa bulayın. 30 dakika bekledikten sonra pişirebilirsiniz.
Beyaz etli balıklar, siyah etli balıklara göre daha kolay sindirilir. Levrek, tekir, çipura, kefal ve lüfer beyaz etli, hamsi, palamut, kılıç, uskumru ve torik gibi balıklar ise siyah etli balıklardır.
Şunlara da göz atın;