İnsanların binlerce yıldır tükettiği bal, sağlık açısından son derece faydalı bir besindir. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlılarda kullanılan bal, uzun raf ömrüyle yıllar boyu saklanabilir. Ancak balı doğrudan petekten yemek, bazı riskler doğurabilir. Petek, bal ve polen depolamak için bal arıları tarafından yapılan doğal bir üründür. Genelde bal mumundan yapılmış bir dizi altıgen hücreden oluşur. Ham bal, filtrelenmediği için ticari baldan farklıdır. Bal petekleri, aynı zamanda arı poleni, arı sütü ve propolis içerebilir. Ham bal, süzme bala göre daha dokulu bir kıvamdadır ve hücreler sakız gibi çiğnenebilir.
Bal Peteğinin Faydaları Nelerdir?
- Petek, karbonhidrat ve antioksidanlar bakımından zengindir. Eser miktarda başka besin maddeleri de içerir.
- Ana bileşeni az miktarda protein, vitamin ve mineral sunan ancak %95-99 şeker ve sudan oluşan ham baldır.
- İşlenmemiş petek bal, antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliktedir. Bu enzimler, genelde filtreleme esnasında yok edilir.
- Petek bal, işlenmiş bala göre daha fazla antioksidan içerir. Antioksidanlar, sağlığı geliştiren, iltihaplanmayı azaltan ve vücudunuzu hastalıklara karşı koruyan faydalı bitki bileşikleridir. Seviyeleri ham balda işlenmiş baldan 4,3 kat daha yüksek olabilir.
- Petek ayrıca kalp sağlığına sahip uzun zincirli yağ asitleri ve alkoller sağlayan balmumu içerir. Bu bileşikler, kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.
- Petek bal, kalp sağlığınızı olumlu etkileyebilir. Kolesterolü düşürme yeteneği sayesinde, kalp damarlarının tıkanması riskini düşürür.
- Petek bal, vücudu belirli bakteri ve enfeksiyonlardan koruyabilir. Vücudun savaşma yeteneğini artırabilir. Araştırmalar, petek balın bağırsakları parazit Giardia lamblia'ya karşı korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
- Petek, diyabet hastaları için şekere alternatif olabilir. Ancak bal kan şekerini yükselttiği için çok az miktarda tüketilmesi önerilir.
- Petek bal, karaciğer yağlanmasını azaltabilir.
Petek Bal Yenir Mi?
Petek bal, yenilebilir bir bal türüdür. İsteğe göre olduğu gibi yenilebilir veya ekmeğe sürülebilir. Tatlı yapımında tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Yulaf ezmesi, yoğurt gibi tariflere eklenebilir. Yıllanmış peynirlerin yanında bir parça petek çıkarılabilir. Meyve ve şarküteri tabağına eklenebilir. Petek bal, uzun süre oda sıcaklığında muhafaza edilebilir.
Petek Balın Potansiyel Yan Etkileri
- Petek genelde güvenli kabul edilir. Ancak bal içerdiği için C. botulinum sporlarından bulaşma riski vardır. Bunlar özellikle hamile kadınlar ve 12 aylıktan küçük çocuklar için zararlıdır.
- Çok fazla petek yemek, mide tıkanıklıklarına yol açabilir. Bu yüzden mutlaka ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
- Arı, polen alerjisi ve bal alerjisi olan kişiler, petek tüketiminden kaçınmalıdır.
- Bal peteğinin şeker içeriği çok yüksektir. Bu yüzden diyabet hastaları ve diğer kişiler, ölçülü tüketmeye dikkat etmelidir.
Şunlara da göz atın;
- Ballı tarifler
- Bal vegan mı?
- Kahveye bal eklenir mi?
- Bal nasıl saklanır?
- Gerçek bal nasıl anlaşılır?