Bal kabağı, özellikle kış aylarında sık sık tüketilen besinlerden biridir. Dünyada ticari olarak yetiştirilen otuzdan fazla bal kabağı türü olsa da, bunların birçoğu her yerde rastlanmaz niteliktedir. Bal kabakları, renk, şekil ve boyutlarına göre farklı türlere ayrılır. Çeşidine göre yemeklerde kullanımı da değişiklik gösterir. Örneğin sulu kabaklar tatlı yapımında kullanılırken, hafif tuzlu çeşitleri salata ve yemeklere eklenebilir.
Avustralya ve Yeni Zelanda'da yetiştirilen bu bal kabağı, gramma olarak da bilinir. Asmada yetiştirilir ve kış aylarında hasat edilir. Tatlı ve cevizli bir tada sahiptir. Göbekli uzun bir şekle sahiptir ve kabuklarını soymak çok kolaydır. Kavurma ve soteleme gibi tekniklerle pişirilir. Çorba, güveç, ekmek, yahni ve turtalarda kullanılır.
İnce kabuklu ve turuncu renkli bir kabak türüdür. Kırmızı kuri kabağı olarak da bilinir. Boyutları diğer kabaklara göre daha küçük olduğu için, bazı ülkelerde bebek kabağı ismiyle de anılır. Japonya, Kaliforniya, Florida, Meksika, Yeni Zelanda gibi ülkelerde yetiştirilen bu kabak, çorba, güveç ve unlu mamullerde sıklıkla kullanılır.
Küçük Jack kabakları, minyatür boyutlarıyla süslemeler için idealdir. Yaklaşık 1-2 kg ağırlığında olan bu kabaklar, çok tatlıdır. Özellikle dekorasyonda kullanılan Jack bal kabağı, aynı zamanda turta, pasta gibi tariflerde kullanılabilir.
Anavatanı Avustralya olan bu kabaklar, orta-iri boyutlardadır. Dış rengi mavi ve gri tonlarından oluşur. İç eti turuncu olmasına rağmen dışının farklı renkte olmasıyla kolayca ayırt edilebilir. Tatlı bir tada sahip olduğu için, turta ve kek yapımında kullanılır. Aynı zamanda yahni ve çorba tariflerinde de kendine yer bulur. Kızartarak kullanmak mümkündür.
Bu kabak, Cinderalla masallarındaki kabağa benzetildiği için bu ismi almıştır. Hasadı bol olan Cinderalla bal kabağı, 15-20 kg ağırlıktadır. Büyük, yuvarlak ve turuncu renge sahiptir. Fransa'dan gelen bu kabaklar, çorba, püre ve reçel yapımında kullanılır. Yüksek oranda su içeriğine sahiptir.
Dünyanın en tatlı kabak türlerinden biridir. Ancak boğuk bir görünüme sahiptir. Büyük ve yuvarlak olmasının yanı s��ra, üzerinde fıstık büyüklüğünde siğiller görülür. Kızartma, ızgara ve fırınlama işlemlerinde kullanılır. Tatlı ve ipeksi bir kıvama sahiptir.
Genellikle pasta dolgularında kullanılan bu kabak, uzun boya ve sıkı bir ete sahiptir. 4-6 kg ağırlığındadır. Çok tatlı olmamasına rağmen dolgu ve turtalarda yaygın bir kullanıma sahiptir.
Adından anlaşılacağı üzere dışı beyaz renktedir. Aranjmanları süslemek için kullanılır. Eti koyu turuncu renkli, pürüzsüz ve tatlıdır. Soteleyerek diğer sebzelerle birlikte sunulabilir. Püre, tatlı dolgusu ve yahni gibi çok yönlü bir kullanıma sahiptir.
Yetiştirilmesi kolaydır ve genellikle New England çiftliklerinde yetişir. 2-3 kg ağırlığındadır ve tatlı bir tada sahiptir. Turta, turta dolgusu, püre, çorba ve yahni yapımında kullanılır. Tatlılığını ortaya çıkarmak için, pişirmeden önce kızartılması gerekir.
Büyük boyutlara sahip olan bu kabak, çok lifli değildir. Long Island'da popüler olan bu kabak, sonbaharda hasat edilir. Bugün dünyanın birçok yerinde yetiştirilen bir kabak türüdür. Diğerlerine göre daha parlak bir renge sahiptir.
Şunlara da göz atın;