Bağırsağınız çeşitli bakterilere ev sahipliği yapar. Bu bakterilerden bazıları sizin için iyi olsa da, diğerleri zararlı olabilir ve bu da kısa ve uzun vadeli hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle, daha iyi bağırsak sağlığının püf noktası, bu iyi bağırsak bakterilerinden daha fazlasını yetiştirmektir. Ve bunu yapmanın en iyi yolu, bağırsak dostu belirli yiyecekleri yemektir. Yoğurt ve kefir gibi probiyotik açısından zengin besinlerin bağırsak sağlığı için harika olduğunu duymuş olabilirsiniz.
Yulaf, zararlı LDL kolesterolü azaltabilen ve kan şekerini dengeleyebilen özel bir çözünür lif türü olan beta-glukan içerir. Ancak yulafın sağlık yararları kalp sağlığı ve diyabetin ötesine geçer. Yulaf, inanılmaz derecede çok yönlü bir besindir ve birçok tarifte kullanılabilir.
Beta-glukanlar sadece yulaf ve arpada bulunmaz. Mantarlarda da bulunurlar. Ancak mantar beta-glukanları yulaf ve arpadakilerden biraz farklıdır. Mantarlarda beta-glukan, iltihaplanmaya karşı koruma sağlayan koruyucu bağışıklık hücrelerinin büyümesini teşvik edebilir.
Ahudududan böğürtlene ve yaban mersinine kadar, meyveler iltihabı azaltabilen ve bağırsak dostu bakterilerin büyümesini teşvik edebilen polifenol adı verilen antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca lif deposudurlar. Örneğin, 1 su bardağı böğürtlen 8 gram sindirim dostu lif sağlar.
Mercimekler küçük ama güçlü baklagillerdir. Sadece 1 su bardağı pişmiş mercimek 16 gram lif içerir. Ve herhangi bir lif türü değil. Mercimekler, bağırsak bakterilerinin ziyafet çekmeyi sevdiği dirençli nişasta adı verilen benzersiz bir lif içerir.
Tempeh, Endonezya'ya özgü fermente edilmiş bir soya ürünüdür. Fermantasyon süreci sayesinde bağırsakları destekleyen uzun bir probiyotik bakteri listesi içerir. Dahası, tempeh yarım fincan başına 17 gram protein içeren tam bir protein kaynağıdır.
Araştırmalar, bademlerin bağırsak bakterilerinin çeşitliliğini artırırken bazı zararlı bağırsak bakterilerinin miktarını da azaltabileceğini ortaya koyuyor. Elbette, bademler lezzetli ve kullanışlı bir atıştırmalıktır.
Araştırmalar kajuların bağırsaklarınızın diğer kuruyemişlere göre daha fazla bütirik asit adı verilen özel bir SCFA üretmesine yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.
Şunlara da göz atın;