Bağırsak Parazitlerinden Korunmanın Yolları

Bağırsak parazitleri nedir? Bağırsak paraziti çeşitleri nelerdir? Bağırsak parazitlerinden nasıl korunuruz? İşte, Diyetisyen Elif Keloğlu Küçükaslan'dan bağırsak parazitlerine karşı korunma yöntemleri:
Bağırsak Parazitlerinden Korunmanın Yolları
30 Kasım 2022, 10:54

Kilo alamama, diyet yapmadan ani kilo kaybı, iştahsızlık, karın ağrısı şikayetlerini sıkça yaşıyorsanız bağırsak parazitiniz olabilir. Peki bağırsak parazitleri nelerdir? Belirtileri nedir? Bağırsak parazitlerinin tedavisi nasıl yapılır? Gelin birlikte inceleyelim.

Parazitler yaşam döngüsünün herhangi bir döneminde diğer bir canlının üzerinde veya içinde ona hiçbir fayda sağlamaksızın zarar vererek, beslenen ve/veya yaşayan canlıdır. Bir parazitin amacı, kendi yaşamını garanti altına almak ve doğadaki neslinin devamını sağlamaktır.

bağırsak paraziti

Bağırsak Paraziti Nasıl Bulaşır?

  1. Bağırsak parazitleri çoğunlukla gözle görülemeyen larvaların/yumurtaların ağızdan alınarak, bağırsakta gözle görülen kurtçuklara/solucanlara dönüşmesidir. Bu kurtçuklar büyüyerek sindirim sisteminde yaşamaya başlarlar ve enfeksiyona neden olurlar.
  2. Hijyenik olmayan ortamlar işlenen etlerde larva oluşumu görülür. Hayvanların az pişmiş veya çiğ etlerinin yenmesi parazit yumurtaları bulundurması açısından çok risklidir. Larvaların deriden girmesi (çengelli kurtlar), böcekler tarafından ısırılma da parazitlerin vücuda alınmasındaki diğer yollardır.
  3. Parazitlerin vücuda bulaşma yollarından diğeri ise kirli sudur. Kirli sularda da mevcut olan parazitler bu sularla yıkanan yiyeceklerde, meyve ve sebzelere de bulaşıp ağız yoluyla vücudumuza giriş yapabilir.
  4. Parazitler ayrıca kirlenmiş toprak ve hayvan dışkısından da bulaşabilmektedir. Özellikle toprakla, kirli sularla veya sokak hayvanları ile iletişim halinde olan çocuklarda paraziter bulaşma sıkça olur ve kontamine olan çocuk diğer aile üyelerine de parazit bulaştırabilirler.
  5. Vücuda giren parazit sonrasında bağırsakta çoğalırlar ve büyürler. Bir kez ürettikleri ve miktar ve boyutta büyüdükçe, belirtiler ortaya çıkabilir. Bazı insanlar herhangi bir semptom yaşamaksızın yıllarca bağırsak solucanlarına sahip olabilirler.
  6. Bağırsak parazitleri tedavi edilebilen sadece zaman zaman tekrarlayabilen bir hastalıktır.

bağırsak

Bağırsak Paraziti Nasıl Teşhis Edilir?

Mikroskobik inceleme ve selefon bant yöntemi ile bağırsak paraziti teşhis edilebilir. Ancak paraziti teşhis etmede kullanılacak diğer yöntem ise belirtileri değerlendirmektir. En çok görülen belirtiler şu şekildedir;

  1. Anüste kaşıntı
  2. Kansızlık
  3. Kilo kaybı ve kilo alamama
  4. Halsizlik
  5. Kusma ve ishal
  6. Karın ağrısı
  7. Uyurken ağızdan salya gelmesi
  8. Uyurken diş gıcırdatma
  9. Nedeni bilinmeyen gaz / şişkinlik
  10. Kanlı ve mukuslu dışkılama
  11. Büyüme-gelişme geriliği
  12. Yorgunluk 

Bağırsak Paraziti Çeşitleri

Parazit çeşitleri genelde kıl kurdu, kamçı kurdu, çengelli kurtlar, yuvarlak solucanlar, tenya, amip ve giardia olarak karşımıza çıkar.

Bağırsak Parazitine Karşı Korunma Yöntemleri

  1. Sebze meyveleri yıkarken suyun temiz olduğuna dikkat etmeli ve sebzeleri yıkamadan önce elleri de temiz su ile yıkamalıdır. Hatta mümkünse sebzeleri yıkamadan önce karbonatlı ve ardından sirkeli suda bir müddet bekletilmelidir.
  2. İçilen suların temiz olduğundan emin olunmalıdır veya su kullanılmadan önce kaynatılmalıdır.
  3. Az pişmiş ve çiğ et yenilmemelidir.
  4. Çocuklara tuvaletten sonra, yiyecek yemeden önce, dışarıda oynadıktan sonra ellerin yıkanması alışkanlığı kazandırılmalıdır.
  5. Parazit yumurtaları tırnak aralarında bulunabildiğinden tırnaklar düzenli kesilmelidir, tırnaklar fırça ile temizlenmelidir.

kabak çekirdeği

Bağırsak Paraziti İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Özellikle kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağı parazitlerden kurtulmak için anadoluda geleneksel halk ilacı olarak sıklıkla tercih edilir. Bununla birlikte sarımsak, kekik ve nane tüketimi de bağırsak parazitlerinden kurtulmak için beslenmenize katmanız gereken besinler arasındadır.

Yazar:

Fitoterapi Uzmanı & Diyetisyen Elif Keloğlu Küçükaslan

instagram.com/fitodyt.elifkeloglu

Şunlara da göz atın;

  1. Bağırsak parazitleri neden olur?
  2. Bağırsak detoksu nasıl yapılır?
  3. Bağırsakları harekete geçiren besinler
  4. Bağırsak enfeksiyonu nasıl geçer?
  5. Bağırsak florasına iyi gelen besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo