Gülgiller familyasına ait bir meyve olan ayva, ağaçta yetişir. %84'ü su olan bu meyvenin anavatanı İran, Türkistan ve Kuzey Anadolu'dur. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlı yapımında kullanılan ayva, kilo vermeye yardımcı olur. Bağırsak hastalıklarına yakalanma riskini azaltan bu meyve, içeriğindeki vitaminlerle bağışıklığın güçlü kalmasına da destek olur.
Dünya ayva üretiminde ilk sırayı Türkiye alır. Çin, Özbekistan ve Fas ise Türkiye'yi takip eden ülkelerdir. Ülkemizde ayva ağaçları en çok Marmara ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Türkiye'nin ayva üretimi haritasında ilk sırayı Sakarya almaktadır. Bilecik ve Denizli ise Sakarya'dan sonra en çok üretimin yapıldığı şehirlerimizdir.
Ayva, ılıman deniz ikliminde yetişen bir meyvedir. Ancak deniz ikliminden uzak olan yerlerde de yetişir. Serin yerlerde meyvenin kalitesi ve verimi düşer. Ayva yetiştiriciliği için ideal sıcaklık 7 derecedir. Soğuğa karşı dayanıklı olsa da, don olaylarında meyveden alınacak veri bir hayli düşebilir.
Ayva en iyi sıcak, kumlu-tınlı ve geçirgen topraklarda yetişir. Ağacın kökleri çok derine gitmediği için, toprağın fazla derin olması şart değildir. Nemli ve soğuk topraklarda yetiştirilen ayvalar, odunumsu bir hal alır ve kaliteleri düşer. Ayrıca ayvanın yetiştirileceği toprağın kireçli olmamasına da dikkat etmek gerekir. Toprak pH'sının 6-7,5 arası olması idealdir. Topraktaki kireç oranı da %10'u geçmemelidir.
Ayva, sonbahar meyvesidir. Ancak kış mevsiminde de pazar tezgahlarında ve marketlerde ayva bulmak mümkündür. Ayva için en ideal hasat zamanı Kasım ayıdır. Ancak ayvanın türüne göre hasat dönemi değişiklik gösterebilir.
Şunlara da göz atın;