Türkiye'nin başkenti olan Ankara, tarihi güzellikleri ve eşsiz lezzetlerle dolu olan mutfağıyla ön plana çıkar. Ankara, Beypazarı baklavası, ayaş dutu, armudu, Beypazarı kurusu, güdül leblebisi gibi yöresel ürünlerin de başkentidir. Tereyağı kokulu baklavası, kaymaklı burma tatlısı ve höşmerimi ise Ankara'ya yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken tatlılar arasındadır. Ankara'ya gidemeyenler ancak bu mutfağın yöresel lezzetlerini denemek isteyenler için birbirinden özel tariflerimiz var. İşte, Ankara mutfağından yöresel tarifler:
Buğday, nohut ve yoğurtla hazırlanan toyga çorbası, sıcak başlangıçlar için idealdir. Yöresel malzemelerle hazırlanan bu çorba, nane ile zenginleştirilir.
Nohut, erişte ve yoğurt ile hazırlanan tutmaç çorbası, Ankara, Kütahya ve Bingöl mutfağında çok sevilen lezzetler arasındadır. Ortalama 20-25 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Ankara yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Ankara tavasıdır. Kökeni Kafkaslara dayanan bu yemek, şehriye ve kırmızı et karışımından oluşur.
Ankara'nın Akyurt, Çubuk gibi ilçelerinde çok sevilen homaça, coğrafi işaretli bir yemektir. Kemikli etin pişirilmesiyle hazırlanır. Yalnızca 4 malzemeden oluşur.
Çankaya ile özdeşleşen öllüğün körü, kıyma ve erişte ile hazırlanır. Bazı yörelerde peynirli versiyonları da mevcuttur. Çevredeki yörelerde de sevilen bir lezzettir.
Ankara'nın meşhur Beypazarı kurusunu evde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Taze fesleğen ile zenginleştirilen Beypazarı kurusu, atıştırmalık olarak sunabilirsiniz.
Kıymalı harç ile hazırlanan entekke böreği, yarım ay şeklinde kapatılır. Kenarlarına çatal yardımıyla şekil verilir. Kızartma usulüyle pişirilir.
Yufkanın kıyma ve yeşil mercimekli harç ile doldurulmasıyla hazırlanan Beypazarı böreği, galeta unu serpiştirildikten sonra fırında pişirilir. Sıcak sıcak servis edilir.
Kuşbaşı et, pirinç ve domates ile hazırlanan Beypazarı kuşbaşılı güveç, Ankara'nın en sevilen lezzetlerinden biridir. Ankara'daki restoran ve lokantalarda sunulan bu lezzeti, evde kendi ellerinizle hazırlayabilirsiniz.
Dana eti ve sebzeli harç ile hazırlanan Elmadağ tiridi, tandır ekmeğinin üzerinde servis edilir. Tirit yapımında domates, biber ve maydanoz kullanabilirsiniz.
Mahlep, un ve maya ile hazırlanan mahlepli çörek, Ankara'nın sevilen lezzetlerinden biridir. Üzerine çörek otu serpiştirilir. Özellikle kahvaltı ve çayın yanında tercih edilir.
Yemlik otu, yoğurt ve salatalık ile hazırlanan yemlik cacığı, Ankara'da yemeklerin yanında tüketilen bir cacıktır. 15 dakikada sofralardaki yerini alır.
Yolu Ankara'ya düşenler, Ankara gezisinden dönerken Beypazarı kurusu, havuç lokumu, güdül leblebisi, bal, dut ve çubuk turşu satın alabilir.
Şunlara da göz atın;