Ananasgiller familyasına ait bir bitki olan ananas, sıcak ülkelerde yetişir. Anavatanı Güney Amerika olan bu meyve, güzel kokulu, lezzetli ve iri meyvelidir. İlk kez 1555 yılında Brezilya'da görülmüş, oradan İngiltere'ye götürülmüş ve Fransa'da yetiştirilmiştir. Taze olarak tüketilen ananas, özellikle tropikal mutfaklarda büyük bir ilgi görür. Kokteyl yapımında en çok tercih edilen meyvelerden biridir.
FAOSTAT'ın 2017 verilerine göre dünyada ananas üretiminin en çok yapıldığı yer, Kosta Rika'dır. Filipinler, Brezilya, Tayland, Hindistan ve Endonezya ise bura sırayı takip eder. Ananas, ülkemizin en çok batı ve güney kısımlarında yetiştirilir. Akdeniz iklimi, ananas yetiştiriciliği için idealdir. Ananas yetiştiriciliği ile ön plana çıkan şehirlerimiz ise, Antalya, Mersin ve Adana'dır.
Ananas tropikal bir meyve olduğu için, tropikal iklimlerde yetişir. Sıcak ve nemli havaları sever. Yoğun yağış alan bölgeler de ananas yetiştiriciliğine uygundur. Ülkemizde görülen Akdeniz ikliminde de yetiştiricilik yapılabilir. Ananas yetiştiriciliğinde ideal hava sıcaklığı 15-32 derece arasıdır. Sıcaklığın düşük olması ve bitkinin güneş görmemesi, verimi düşürür ve bitkiye zarar verebilir.
Ananas çok yıllık bir bitkidir. Bu yüzden derin bünyeli, iyi drene edilmiş, geçirgen ve humusça zengin topraklardan hoşlanır. Kumlu ve ağır karakterli topraklar, bitkinin köklerinin havasız kalmasına ve çürümesine yol açabilir. Hafif karakterli topraklar ise bitkinin erken hasat edilmesine ve verimin azalmasına neden olabilir. Ananas yetiştiriciliğinde toprağın pH'sı 5,5-6 arasında olmalıdır. Topraktaki organik madde miktarı ise ortalama %2 olmalıdır. Ekime geçmeden önce toprak sürülmeli ve birkaç gün havalandırılmalıdır. Gelişme döneminde çok su isteyen bu bitki, kışın yağışlar sayesinde nemli kalabilir.
Ananas, yaz meyvesi olarak bilinir. Genellikle Temmuz-Ağustos aylarında hasat edilir. Ancak bazı erkenci çeşitleri Mart ayında hasat edilmeye uygundur. Ananasın en lezzetli hali için, yeterince büyümesine izin verilmelidir.
Şunlara da göz atın;