Kardeş Mutfaklar kitabımız 2025’te sizlerle. Zamanınız olursa Çatalca Belediyesi’nin restore ettiği Çatalca Mübadele Müzesi’ni ziyaret edin. Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi (1923-24) dönemine ait her türlü doküman, belge, harita, fotoğraf, bilimsel yayınlar, belgeseller ve görsel materyalleri burada bulabilirsiniz. Müze, Lozan Mübadilleri Vakfı’nın çalışmalarının yer aldığı Türkiye’deki ilk göç müzesidir. O zaman bu sayımızda mübadil yemeklerini paylaşarak anılara yazılı olarak not bırakalım.
Balkan
Malzemeler;
Hamuru için:
İçi için:
Yapılışı: İç malzemeyi sırasıyla suyunu çekinceye dek tavada güzelce kavurun. Soğanı ne kadar bol olursa tadı da o kadar güzel olur. Hamur için tüm malzemeyi karıştırarak yoğurun ve anne gıdısı kıvamında bir hamur hazırlayın. Beşi altına, beşi üzerine kullanılmak üzere hamurdan ortalama on minik beze yapın. Bol yağlı bir zeminde tek tek tabak büyüklüğünde açtığınız bu bezelerin her birine eliniz yardımıyla okşayarak sürdüğünüz zeytinyağını iyice yedirin. Ardından beş bezeyi üst üste koyarak oklavayla tekrar açın. Amaç zeytinyağını hamura yedirip piştiğinde kıtır kıtır olmasını sağlamak. En sonunda tepsi ebadından azıcık daha büyük açtığınız alt hamuru yağladığınız fırın tepsisine köşelerini çekiştirerek yerleştirip hazırlamış olduğunuz içi döşeyin. İçten bir-iki kaşık üzerini süslemek için ayırın. Pidenin üst hamurunu da aynı şekilde açın. İç harcın üzerine kapatın. Şöyle parmaklarınızla hafif dalgalandırın kapattığınız hamuru, biraz engebeli olsun; annem öyle yapardı. Süslemek için ayırmış olduğunuz iç ile pidenin üzerini sıvayın, yer yer minik kıyma topları bırakın. Orta hararetli fırında kızarana kadar pişirin. İster sıcakken, ister soğukken afiyetle yiyin.
Tepsinin kenarlarından hamuru parmakla çekiştirerek hafifçe yükseltirseniz, piştiğinde kıtır kıtır olur bu kenarlar. Yemesi en keyifli yeridir pidenin. Muhacir pidesinin yanına ayran yakışır.
Balkan
Malzemeler;
Yapılışı: Kaymağı kısık ateşte ağır ağır uzun süre kavurun. Rengi kahverengimsi olunca ateşi söndürün. Yanında ekmekle sıcak sıcak servis edin.
Püf noktası: Taze sağılan sütten alınan yağlı kaymağın, ateşte içindeki suyu çekene kadar kavrulmasıdır tortu. Donunca tereyağına benzer bir görüntüsü olur, çözdürmek için asla ateş üzerine konulmaz, sıcak su dolu bir kaba veya çaydanlığın üzerine oturtarak buharıyla çözdürmek gerekir.
Sabahları yenen peynir, süt, tereyağı tadında, kısık ateşte ağır ağır, uzun süre kavrularak yapılan tortu sıcak sıcak, köy ekmeğini bandıra bandıra yeniyor.
Balkan
Malzemeler;
Yapılışı: Biberleri kalınca doğrayın. Toprak çömleğe ya da bir büyük cam kavanoza bir kat biber, bir kat ekşimik dizin. Bu işlemi kap dolana kadar tekrarlayın. Önceden kaynatarak ılınmaya bıraktığınız sütü aldığı kadar çömleğe doldurun. Çömleğin ağzını bir bez ile kapatarak ters çevirin ve üzerine kalın bir bez örtün. 1-2 gün bu şekilde beklettikten sonra buzdolabına koyun. İstediğiniz zaman çömlekten çıkararak servis edin.
Ekşimik yerine kaşar loru, beyaz peynir, sütle birlikte kaymak kullanan da var. Değişmeyen püf noktası yağlı süt kullanmak…
Rumeli
Malzemeler;
Yapılışı: Özenle yıkadığınız tüm meyveleri, suya ve tülbente koyduğunuz hardal tohumlarıyla beraber musluklu büyük bir cam kavanoz ya da toprak küpe yerleştirin. Serin ortamda, ışık almayacak bir yerde 10-15 gün bekletin. Tadında ekşime başlamışsa olmuş demektir. İçime hazır hale geldiğinde, bardağa şeker ve isterseniz buz koyarak servis edin. İçinden eksilen suyu her seferinde ekleyin ki tükenmesin!
Klasik olarak küpte yapılan ‘tükenmez’in serinletici etkisi yüksektir.
Girit
Malzemeler;
Kızartmak için:
Yapılışı: Ekmeği sütte yarım saat bekletin, sonra sıkarak (hafif nemli kalsın) kıymaya ekleyin. Diğer malzemeleri de katarak iyice yoğurun. Hafif nemli bir kıvamda olmalı. Uzun, kalınca parmak şeklinde şekillendirin. Çukur bir tencerede zeytinyağını kızdırın. Una buladığınız köfteleri kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkartarak fazla yağlarından arındırın. Bulgur pilavı, soğan, domates salatası ile servis edin.
Balkan
Malzemeler;
Yapılışı: Toz şeker ve yumurtaları bir kapta köpürene kadar çırpın. Sonra üzerine vanilya, limon kabuğu rendesi ve sütü ekleyerek bir süre daha çırpın. Karışımı bir fırın kabına dökerek orta derece fırında, yaklaşık 55-60 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis edin.
Kaymaçina tatlısı Rumeli ve Balkan coğrafyasından göç eden Türkler tarafından Trakya bölgesine taşınmıştır.
(Kolay usulde)
Malzemeler;
İçi için:
Yapılışı: 2.5 bardak pirinç ıslatın. Tavuk parçalarını, soğanı, çam fıstığını, zeytinyağı ve tereyağını kavurun. Pirinçleri süzün, tavuklara ilave ederek kavurmaya devam edin. Kuş üzümü, 1 yemek kaşığı tarçın, karabiber, tuz ilave ederek malzemenin üzerini 1 parmak geçecek kadar tavuk suyu koyun. 5 dakika orta ateşte, sonra altını kısarak pişirin. Tepsinizi yağlayarak 3 yufka yerleştirin. Üzerine iç pilav ve onun üzerine son 2 yufkayı serin. Yaklaşık 1.5 bardak tavuk suyunu tepsinin üzerine dökün, fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Ayfer Yavi
Yemek Kültürü Yazarı
Şunlara da göz atın;