Birçok evin mutfağında bulunan alüminyum folyo, genellikle yiyecekleri saklama amacıyla kullanılır. Mutfakta önemli ölçüde işleri kolaylaştıran folyo, kelime olarak çok ince levha anlamına gelir. Alüminyumun 0.2 mm'den daha ince tabakalara dönüştürülmüş halidir. Yiyecek, kozmetik ve kimyasal ürünlerin ambalajlanmasında kullanılır. Alüminyum folyo işleri kolaylaştırsa da, sağlık üzerindeki etkileri olumsuz görülebilir.
Endüstriyel kullanımının yanı sıra, evlerde yiyecek saklamak için kullanılır. Et, tavuk, balık ve sebzelerin fırında pişirilmesinde de kullanılır. Isıya dayanıklı bir üründür ve yüksek ısılarda dahi yanmadan kullanılabilir. Bu yüzden cheesecake gibi tatlıların yapımında da kullanılır.
Alüminyum, doğada bulunan doğal bir metaldir ve kolayca işlenebilir. Hafif ve dayanıklı olduğu için, birçok sektörde kullanılır. Alüminyumun inceltilip levhalar halinde kesilmesiyle elde edilen folyo ise, özellikle mutfaklarda kullanılır. Yapılan araştırmalar, vücudun az miktarda alüminyumu tolere edebildiğini bulmuştur. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre vücudun kilosuna karşılık 40 mg alüminyum tolere edilebilir. Yani 60 kg bir insan, 2400 mg'a kadar alüminyumu vücuttan atabilir.
Ancak gün içinde tükettiğimiz yiyecekler, bu miktardaki alüminyumun vücuda alınmasına neden olur. Kaşar peyniri, tuz, çay, baharat gibi birçok besin, az veya çok miktarda alüminyum içerir. Ayrıca çatal, kaşık gibi mutfak gereçleri de alüminyum içerir. Bu eşyaları kullandığımız esnada da aslında vücudumuza bir miktar alüminyum alıyoruz. Hem yiyecekler, hem de metal eşyalar, gün içinde tolere edebileceğimiz miktarda alüminyum almamıza neden olur.
Alüminyumun fazla alınması, sağlık açısından çok sakıncalı bir durumdur. Alüminyum vücutta en çok beyin ve karaciğerde birikir. Alüminyum fazlalığı karaciğer hasarı, kas ağrıları, psikoz, hafıza bozuklukları gibi semptomlara neden olabilir. Fazla alüminyum Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırabilir, kemik hastalığı ve böbrek yetmezliği olan kişilere zarar verir. Alüminyum, ağır metallerden biridir. Ve fazla alınması halinde metal zehirlenmesi gibi ölümcül sonuçlara neden olabilir.
Alüminyum folyo, tek kullanımlıktır. Bu yüzden üzerinde koruyucu bir kaplama yoktur. Alüminyum folyoya sarılan yiyecekler, folyodaki alüminyumu emer. Özellikle limonlu, baharatlı ve tuzlu yiyeceklere geçişi çok daha fazladır. Ayrıca yüksek ısı ve kısa süreli pişirme de, alüminyumun yiyeceklere geçişini artırır.
Uzmanlar alüminyum folyonun insan sağlığına zarar verebileceğini vurguluyor ve yiyecekleri saklarken, pişirirken, alüminyum folyoya alternatif olan ürünlerin kullanılmasını öneriyor.
Şunlara da göz atın;