Antalya'nın bir ilçesi olan Alanya, turizm bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Alanya'da, turunçgiller ana yemekten tatlıya birçok tarifte kullanılır. Alanya mutfağında buğdayın yeri de oldukça önemlidir. Alanya mutfağı, sebze ve hamur işi tarifleriyle ön plana çıkar. Et yemekleri daha geri plandadır. Deniz bölgesinde olduğu için, deniz ürünlerine de sık sık yer verilir.
Alanya mutfağında çorba denildiğinde ilk akla gelen tarif, darı çorbasıdır. Mısır yarması ile hazırlanan bu çorba da, iki farklı yoğurt kullanılır.
Kalabalık sofralarda yer verilen tariflerden biri de Alanya bohçasıdır. İncecik hamurun, lor peynirli harç ile doldurulmasıyla hazırlanan bu bohça, yeşilliklerle bağlanarak bohça şekline getirilir.
Ana yemek olarak sunulan balık mançuru, büyük balıklardan hazırlanır. Balıklar, tencerede pişirildikten sonra dilimlenerek servis edilir.
İlibada dolması aslında Afyon ile özdeşleşse de, Alanya mutfağında da özel bir yere sahiptir. Özellikle kış aylarında tüketilen bu sarma, yoğurt eşliğinde sunulur.
Kıbrıs mutfağıyla özdeşleşen kolakas, Alanya mutfağında etli versiyonu ile sunulur. Ayrıca Alanya'da 'gölevez' ismiyle bilinir. İsteğe göre tarifte dana veya kuzu eti kullanılabilir.
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, taze baklalar Akdeniz Bölgesi'nin pazarlarındaki yerini alır. Alanya'da da sık sık tüketilen bu yemek, sarımsaklı yoğurt ile birlikte sunulur.
Tahin ve baharatlarla hazırlanan hibeş, bir meze çeşididir. Alanya mutfağında genellikle nohutla hazırlanan hibeş, ana yemeklerin yanında servis edilir.
Ege ve Akdeniz mutfağının incisi olarak da bilinen kabak çiçeği dolması, İzmir ve Antalya'da olduğu gibi, Alanya'nın da gözdesidir. Kabak çiçeği dolmasını hazırlarken, mutlaka taze sebzeler kullanılır.
Çoğunlukla evlerde hazırlanan öksüz helvası, özellikle yaz aylarında tüketilir. Pekmez, ceviz içi ve toz şeker karışımından oluşur. Yemeklerden sonra ikram edilir.
Alanya mutfağının meşhur tatlıları arasında, oklava çekmesinin yeri bir başkadır. İç harcı cevizle doldurulan oklava çekmesi, şerbetle ıslatıldıktan sonra servis edilir.
Şunlara da göz atın;