Akne, halk terimi ile sivilce genellikle genç ve yetişkinlerde gözlemlenen dünya nüfusunun %10’unun yaşadığı bir cilt rahatsızlığıdır. Cildin orta katmanında yağ salgılayan kanalların tıkanması, hormonlar, tıkanmış gözenekler, iltihaplanma ve akneye sebep olan bakteriler akne oluşumuna sebep olur. Beslenme türü ve tüketilen gıdaların akne oluşumuna etkisi tartışılmalıdır ama beslenmenin akne oluşumuna etkisi gözle görülür şekildedir. Bu yazıda sizlere akneye neden olabilecek 7 gıdadan bahsedeceğiz.
Akneye yatkın ve akne oluşumu gözlemlenen kişiler, aknesi olmayan kişilere kıyasla rafine şeker ve rafine karbonhidrat tüketmeye daha yatkınlardır. Bir çalışma ilave şeker tüketen kişilerin akne geliştirme riskinin %30 daha fazla olduğunu, hamur işi ve kek yiyenlerin ise %20 daha fazla risk taşıdığı sonucuna vardı. Rafine karbonhidrat ve şeker açısından zengin besinler şu şekilde sıralanabilir;
-Beyaz un ve beyaz un ile yapılan gıda ürünleri
-Beyaz pirinç
-Gazlı ve şekerli içecekler
-Şeker kamışı, bal ve şurup gibi tatlandırıcılar
Bu konuda yapılan birkaç çalışma sonucunda genç ve genç yetişkinlerde süt ürünleri ve akne oluşumunda bağlantı bulmuştur. Ayrıca yapılan araştırmalarda süt veya dondurma tüketen genç yetişkinlerde dört kat fazla akne oluşumu görülmüştür. Ancak süt ve süt ürünleri net olarak aknelenmeye yol açıyor diyemeyiz. Bir bağlantı olabilir ancak daha net böyle bir şey söylemek için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Düzenli fast food tüketimi ile akne oluşumu orantılı olsa da açıkça fast food akneye neden olur diyemeyiz. Hamburger, nugget, sosisli sandviç, patates kızartması, gazlı içecekler ve milkshake gibi fast food ürünleri, akne riskini artırabilir.
Bazı beslenme türlerinde omega-6 yoğunluğundan dolayı akne oluşumu gözlemlenmiştir. Omega-3 ve Omega-6 tüketimi dengede olmalıdır. Omega-3 iltihaplanma seviyesini düşürdüğü için aknelenmeyi de azalttığı gözlemlenmiştir. Omega-6 açısından zengin yağlar;
-Mısır yağı
-soya fasulyesi yağı
-ayçiçek yağı
-aspir yağı
-ceviz
-balkabağı çekirdeği
-keten tohumu yağı şeklinde sıralanabilir.
Çikolaranın akneye neden olduğu yıllardır ve hala tartışma konusu. Çikolata yemeninin akne tetikleyicisi olduğuna inanılıyor ancak bunu kanıtlayan net, resmi bir sonuç yok.
Son araştırmalar çikolata tüketimi ve sivilce arasındaki bağlantıyı desteklerken, çikolatanın gerçekten sivilceye neden olup olmadığı belirsizliğini koruyor.
Protein tozları son dönemlerde alınan popüler bir besin takviyesidir. Protein tozları amino asit açısından zengin olduğu için hücre hızlarını arttırarak akne oluşumuna katkıda bulunabilir. Protein tozları ve akne arasındaki ilişki ile ilgili yeteri kadar çalışma bulunmamaktadır. Bu konuda daha net söylemlerde bulunabilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Gıda duyarlılığı ve sonucunda oluşan reaksiyonların teori olarak akneyi kötüleştirebileceği ve vücuttaki iltihaplanma miktarını arttırabileceği söylense de bugüne kadar bu konu ile ilgili net bir çalışma yapılmamıştır.
Önemli Not: Bu çalışmaların hiç birinde net bir sonuç öne sürülmemiştir. Akne problemi yaşıyorsanız eğer doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Şunlara da göz atın;