Eski zamanları özleyenlerin ilk aklına gelen şeylerden biridir akide şekerleri.. Camlı büfelerin içinde saklanan akide şekerleri, dedelerden torunlarına verilen en lezzetli hediyelerdendir. Kökeni 16. yüzyıla kadar dayanan akide şekeri, rengarenk çeşitlerle sunulur. Yeniçerilerin padişaha bağlılıklarını (akitlerini) ifade etmek amacıyla ikram edilen akide şekeri, Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. İşte, küçük büyük demeden herkesin severek yediği ev yapımı akide şekeri tarifi:
Evde Akide Şekeri Nasıl Yapılır?
Akide şekeri yapmak için gereken malzemeler;
- 4 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- Aroma (isteğe göre)
- Gıda boyası (isteğe göre)
- 2 su bardağı içme suyunu bir tencerenin içerisine koyun ve ocakta kaynatın.
- Su kaynamaya başladığında şekeri yarım su bardağı olacak şekilde ekleyin ve karıştırın.
- Şeker suda çözündüğünde tekrar yarım su bardağı ekleyin ve karıştırın. Bu işlemi tüm şekeri ekleyene kadar devam ettirin.
- Şeker tamamen suda çözündüğünde ocaktan alın. Eğer şeker çözünmüyorsa, ocağın altını açabilirsiniz.
- Suyu ocaktan aldığınızda içinde hiç şeker kalmadığından emin olun. Eğer çözünmemiş şeker varsa süzgeçten geçirerek ayırabilirsiniz.
- Şekerli suyu 15-20 dakika boyunca oda sıcaklığında bekletin.
- Karışımın içerisine isteğe göre aroma ve gıda boyasını ekleyin. Daha sonra tahta kaşıkla karıştırın.
- Limon, portakal, vişne gibi aromalar eklemek için meyve suyu kullanabilirsiniz.
- Hazırladığınız karışımı, uzun, silindir şeklinde cam bir kavanoza (veya bardağa) boşaltın. Kavanoz ağzına kadar dolmalıdır.
- Akide şekeri için doğal liflerden oluşan sicim veya pamuklu ip kullanabilirsiniz.
- İpin bir ucunu kurşun kalemin ortasına bağlayın. Diğer ucuna ise ataş gibi bir ağırlık bağlayın. Ağırlık ipin dümdüz aşağı inmesini sağlar.
- İpin boyu cam kavanozun yarısı kadar olmalıdır. Ağırlık kavanoza sarkıtıldığında cam kavanozun dibine veya kenarlarına hiçbir şekilde değmemelidir.
- Kalem yerine dondurma çubuğu veya yağ bıçağı da kullanabilirsiniz.
- Hazırladığınız ipi, ağırlığı aşağıda olacak şekilde, cam kavanozdaki suyun içerisine batırın. Daha önce dediğimiz gibi camın dibine veya kenarlarına değmemeye dikkat edin.
- İpi batırıp çıkarttıktan sonra pişirme kağıdının üzerine güzelce serin. Su buharlaştıkça ipin üzerinde tohum kristaller oluşacaktır.
- İpi tekrar karışıma batırmadan önce tamamen kuruduğundan emin olmanız gerekir.
- İpi tekrar kavanozun içerisine sarkıtın ve kalemi (veya yağ bıçağını) kavanozun üzerine monte edin. Bir bant yardımıyla da tutturabilirsiniz.
- Karışımın üzerini kağıt havluyla örtebilirsiniz. Ancak streç film kullanmayın.
- Hazırladığınız düzeneği karanlık ve serin bir yere koyarak bekletebilirsiniz. Şeker bekledikçe daha büyük olacaktır.
- Eğer şekerin boyu önemli değilse ve çabuk olmasını istiyorsanız, güneş gören bir alanda da tutabilirsiniz.
- Akide şekerini güvenli bir yerde bekletmek son derece önemlidir. Kalemin yerinden oynamaması, ipin sabit kalması ve titreşimden uzak olması akide şekeri yapımı için gereklidir.
- 1 hafta boyunca ipe ve kavanoza hiç dokunmadan bekleyin. 1 haftanın sonunda ipi dikkatli bir şekilde kavanozdan çıkartın.
- İpi yağlı kağıt üzerine serin ve kurutun. Kuruduktan sonra ataştan çıkartabilirsiniz.
- Eğer ip cam kavanoza yapıştıysa, kavanoza az miktarda sıcak su dökün. Bu sayede daha kolay bir şekilde çıkartabilirsiniz.
Çubukta Akide Şekeri Nasıl Yapılır?
- Karışımı yukarıda bahsedildiği şekilde hazırlayın.
- Dondurma çubuğu veya şişi suda ıslatın ve toz şekerin içinde yuvarlayarak şekerlerin çubuğa yapışmasını sağlayın.
- Tahta çubuk kuruyana kadar bekleyin. Ardından şekerli çubuğu cam kavanoza değmeyecek şekilde batırın.
- Çubuğun üst kısmını mandalla tutturun ve mandalı kavanozun üzerine dikkatlice yerleştirin. (Bu aşamalarda çubuğun kavanozla temas etmemesi çok önemlidir.)
- Hazırladığınız düzeneği karanlık ve serin bir yerde, 1-2 hafta kadar bekletin.
- 2 haftanın sonunda akide şekeriniz hazır olacaktır.
Akide Şekeri Nasıl Saklanır?
Hem kendi ellerinizle hazırladığınız akide şekerini, hem de hazır olarak satın aldığınız şekerleri cam kavanozlara koyun. Kavanozları hava almayacak şekilde kapatın. Bu sayede şekerin ömrü uzayacaktır.
Şunlara da göz atın;
- Yulaf sütü nasıl yapılır?
- Çikolata temperleme nasıl yapılır?
- Evde gerçek salep nasıl yapılır?
- İsveç şurubu nasıl yapılır?