80/20 diyet planı, diyet yapanların en sevdikleri, daha az sağlıklı gıdalardan bazılarını ölçülü olarak tüketmeleri için tasarlanmıştır. Kilo vermeyi deneyen herkes, en sevdiği yiyeceklerden vazgeçip bir diyete bağlı kalmanın ne kadar zor olduğunu bilir. Tek başına "diyet" kelimesi bile kendimizi mahrum hissetmemize neden oluyor, bu da bizi yüksek kalorili, yüksek yağlı yiyeceklere harcamaya doğru kaygan bir zemine sokuyor.
Avustralyalı beslenme uzmanı, şef ve kişisel antrenör Teresa Cutter, "80/20 Diyeti"nde, zamanın yüzde 80'ini besleyici bir şekilde beslerseniz ve geri kalan yüzde 20'de kendinizi daha az sağlıklı yiyeceklerle şımartmanız durumunda kilo verebileceğinizi yazıyor. Bu diyette, tam, işlenmemiş veya minimum düzeyde işlenmiş gıdalar, bol miktarda meyve, sebze, yağsız protein, tam tahıllar ve ayrıca bol miktarda su tüketilir. Bir hafta boyunca kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği 21 öğüne eşittir, yani yüzde 80'i 17 sağlıklı öğün olacaktır. Yani kalan 4 öğün, kendinizi şımartmanız için sevdiğiniz yemeklerden oluşabilir.
Healthline'ın haberine göre, Diyetisyen Kristin Kirkpatrick, ''80/20 planının harika bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Kendi hastalarımda iradenin tek başına işe yaramadığını gördüm, bu sadece insanların vazgeçtikleri yiyecekleri daha da fazla istemelerine neden oluyor.'' diyor.
Meyve, sebze, yağsız protein ve tam tahıllardan oluşan dengeli menüler kendinizi tok hissetmenize yardımcı olacak, lif ve su içeriği nedeniyle sisteminizin çalışır durumda kalmasını sağlayacaktır. Ancak kilo vermek, tükettiğinizden daha fazla kalori yakmakla ilgili olduğundan yine de porsiyon kontrolü uygulamanız gerekir.
Kısıtlayıcı yemek nadiren kimseyi gerçekten mutlu eder çünkü son derece zordur. Bir miktar kontrol iyidir, ancak çok fazla kural koyarsanız eninde sonunda kendinizi en başa döndüğünüzde bulursunuz.
80/20 diyetinin bir başka olumlu yönü de kek, kurabiye, dondurma ve benzeri diyet dışı yiyecekleri tükettiğimizde sıklıkla hissettiğimiz kaygıyı ortadan kaldırmasıdır.
Zaman ve para, 80/20 diyetini takip etmede olumsuz bir faktör olabilir. Yüzde 20 yüzde 40'a dönüşürse ve sağlıklı ürünler yalnızca yüzde 60 aralığına düşerse sorunlarla karşılaşırsınız. Küçük başlangıçlar daha büyük porsiyonlara ve sağlıksız yiyeceklere dönüşüyorsa bu sizin için doğru plan değildir.
Şunlara da göz atın;