Galler'de düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde jüri üyeleri binlerce peyniri görünümlerine, aromasına, gövdesine, dokusuna ve ağızda bıraktığı hisse göre puanladı.
Peynirler Bronz, Gümüş, Altın veya Süper Altın ödüllerine layık olup olmadıklarına karar vermek için 38 ülkeden 250 uzman tarafından değerlendirildi. Daha sonra 98 Süper Altın arasından 16 finalist seçildi.
Kazanan İsviçreli Vorderfultigen ve affineur (rafineer) Gourmino tarafından üretilen bir gravyer türü olan Le Gruyère AOP surchoix oldu. Le Gruyère AOP surchoix, çiğ inek sütünden yapılan ve hafif ufalanan bir dokuya sahip; tam gövdeli olarak tanımlanan olgunlaştırılmış bir peynir. Peynir, jüri tarafından "gerçekten rafine, el yapımı bir peynir" olarak tanımlandı.
Mifroma'dan süper jüri üyesi Christian Zuercher, kazanan peynirin özellikleri için "gerçekten mükemmel el yapımı, ağzınızda pürüzsüz ve dilinizde eriyen bir peynir" dedi.
İkinci sırada, İtalya'dan De' Magi tarafından yapılan yumuşak, mavi tereyağlı bir peynir olan Gorgonzola Dolce DOP vardı. Gorgonzola Dolce DOP, pastörize inek sütünden yapılan yumuşak, mavi, tereyağlı bir peynir. Kabuğu kompakt, pürüzlü, sert ve gri/pembemsi renktedir ancak yenilebilir değildir. Gorgonzola'nın benzersiz özelliklerini göstermesi için en az 45 gün yaşlanması gerekir.
Yarışmada üçüncü sırada ise Hollanda'dan Âlde Fryske yer aldı.
Dünya Peynir Ödülleri'ni düzenleyen Guild of Fine Food'un genel müdürü John Farrand yaptığı açıklamada, "Ne final. Le Gruyère AOP surchoix bu yılki Dünya Şampiyonu Peyniri olarak taçlandırılmayı çok hak ediyor. Bugün salondaki jüri üyeleri, dünyanın her yerinden peynir uzmanlarımız, peynirin kalitesi ve peynir yapımcılarının gösterdiği özveri karşısında açıkça şaşkına döndüler" dedi.
Şunlara da göz atın;