Ankara'nın yöresel yemeklerinden Öllüğün Körü tarifi Gelinim Mutfakta yarışmasıyla beraber aranan tarifler arasına girdi. Peki, Öllüğün Körü nedir? Öllüğün Körü adı nereden geliyor? Öllüğün Körü tarifi nasıl yapılır? Bu makalede Öllüğün Körü tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamalarına bakıyoruz.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sitesine göre Öllüğü Körü Ankara yemekleri arasında bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, su böreğinin de bulunduğu hamur işi tarifleri arasında yer alır. Yöresel mutfakların oluşumda coğrafyada yetişen ürünler oldukça önemli. İç Anadolu ise yüzyıllar boyunca buğday yetiştiriciliği ve hayvancılık ile ün yaptı. Bu nedenle Ankara mutfağında unlu mamuller ve etli yemekler oldukça dikkat çekicidir. Öllüğün Körü de bu tür tarifler arasında yer alır.
Peki, Öllüğün Körü nedir? Ayrancım.org'da Öllüğün Körü yemeğinin tanımı için şu bilgiler yer alır: “Öllüğün Körü” İmrahor, Dodurga, Karataş ve Mühye civarlarında yapılan bir Çankaya yemeğidir. Erişte, tereyağı, kıyma, ceviz ve maydanoz ile yapılır."
Öllüğün Körü Ne Demek, Adı Nereden Geliyor?
Peki, Öllüğün Körü adı nereden geliyor? Rivayete göre Ankara Çankaya'ya ait bir yemek olan Öllüğün Körü'nün adı şu şekilde oluşmuştur: Bir kişi kıymalı ve peynirli erişte pişirirken komşusu ısrarla "Ne yemek yapıyorsun?" diye sorar. Israrla sorulara sinirlenen kişi Ankara şivesiyle "Öllüğün Körü" cevabını verir. Yemeğin adı bu diyalogdan gelir.