Keşkül
Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 5 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Keşkül Osmanlı saray mutfağından bugüne kadar gelen ve Türk mutfak kültüründe kendine has yeri olan bir tarif. Peki, keşkül tarifi nasıl yapılır? Keşkül tarifinin püf noktaları ne? Karim Bourgi’den nefis bir keşkül tarifi ile karşınızdayız. Aşağıda keşkül tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamalarını bulabilirsiniz.
Türk mutfağının geleneksel ve en sevilen sütlü tatlılarının basında gelen keşkül, badem ve sütün muhteşem uyumunu yansıtırken, tadı ve kıvamıyla da yüzlerce yıldır damaklarda yer etmiştir. Osmanlı zamanlarında “Keşkül-i fukara” olarak adlandırılmış bu lezzetin ardındaki asıl sır, keşkül tarifinde sütlü tatlılara lezzeti ve dokusunu vermek için içine katılan süt ve pirincin özel değirmende öğütülmesiyle elde edilen sübyedir.

Keşkül Nedir, Anlamı Ne?

Keşkül tarifi için adımlara geçmeden önce keşkülün kısaca hikayesine ve etimolojisine bakalım. TDK’da keşkül için hem keşkül hem keşkülüfukara terimleri yer alır. TDK Farsça kökenli Keşkül kelimesinin iki anlamını şöyle paylaşır:

Yani keşkül kelimesinin hem tasavvuf hem bir tatlı olarak karşılığı bulunuyor. Peki, Osmanlı’da keşkül tatlısına neden Keşkülü fukara deniyordu? Rivayetlere göre Keşkül’ün ilginç bir hikayesi var. Bir rivayete göre Osmanlı döneminde dervişler halkı değerlendirmek için kılık değiştirerek Hindistan cevizi kabuğundan yapılan bir tür kap olan keşküller ile halk arasına karışırdı. Sonrasında ise aşevlerinde bu keşküller içerisinde yemek servis edilirdi.

Bir başka rivayete göre ise dervişler bazen tebdil-i kıyafet ile halk arasına karışıp para toplarlar; bu paralar imaretlere bağışlanır ve bu parayla yapılan keşkül tatlısı fakir halka dağıtılırdı.

1 Porsiyon Keşkül Kaç Kaloridir?

Bu kısa tarihçenin ardından keşkül tarifine geçebiliriz. İşte keşkül tarifi için gerekli malzemeler, tarifin yapılış aşamaları…

Keşkül Tarifi İçin

Malzemeler

Keşkül

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Önce kuru malzemeyi bir kaba alarak karıştırın.
  2. Yumurta sarısını bir kaba alarak homojen bir kıvam elde edene kadar sütle çırpın.
  3. Her iki karışımı bir tencereye alın ve kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başlayınca sübyeyi ekleyin.
  4. Kısık ateşte 5 dakika kadar daha kaynattıktan sonra servis kaselerine paylaştırın. İsteğe bağlı olarak toz badem ekleyin. Afiyet olsun.
  Püf Noktası
  • Sübye: Pirincin önce sıcak suda bekletilerek yumuşatılması, ardından taş değirmenlerde ya da havanda öğütülmesiyle elde edilen kremsi kıvamdır.
  • Keşkül muhallebisinin topaklanmaması için sürekli karıştırmak gerekir. Bu işlemi doğru yapmazsanız, keşkül tencerenin dibine yapışır.
  • Kıvamı sulu olursa, içerisine bir miktar daha nişasta ekleyebilirsiniz.
  • Tarifi hazırlamak için mısır ya da buğday nişastası kullanılabilir. Üzerini süslerken kullanacağınız fındık ve fıstıkların ufalanmış olmasına özen gösterin.

Tarif Kategorileri

MasterChef Tarifleri Osmanlı Mutfağı Pratik Tatlı Tarifleri Tatlı Tarifleri Kolay Sütlü Tatlılar Sütlü Tatlılar Çay Saati Tarifleri Yöresel Tarifler

Benzer Tarifler

Kar yağdı tatlısı
Grip Düşmanı Tatlı
Portakallı süt helvası
Kedidili tatlısı
Bal kabağında süt helvası
Burdur muhallebisi