Dolangel Tatlısı
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Dolangel tatlısı, Elazığ ve Gaziantep mutfağıyla eşleşmiş şerbetli bir tatlıdır. Oklava baklavasına çok benzeyen Dolangel tatlısı, özellikle kış aylarında tercih edilir. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan bu tatlı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Gaziantep mutfağıyla tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Elazığ'da 'Dolanger' ismiyle bilinir. Malzemeler hazırsa, nefis mi nefis dolangel tatlısı tarifi için detaylara geçebiliriz.


Dolangel Tatlısı Tarifi İçin

Malzemeler

Dolangel Tatlısı

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Süt ve irmiği tencerede devamlı karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan aldığınız karışım soğuyunca kaymak ilave edip tekrar karıştırın ve buzdolabında bekletin. 
  2. Yapım esnasında şanti torbasına doldurun. Uygun bir baklava tepsisi içine 2 kaşık sıvı yağı sürün. 1 adet baklava yufkasının ortasında pile yapacak şekilde kat oluşturun.
  3. Oluşan pilenin üzerine torbadaki kaymağı 2-3 cm kalınlığında çizgi şeklinde sürün. Üzerine Antep fıstığı ilave edip, kalan yağı hafif ılıtıp bir fırça yardımı ile üzerine hafifçe sürün.
  4. Hafif gevşek olarak yufkayı her iki tarafından kapatarak yaklaşık 2.5-3 cm çapında yuvarlak hale getirip, kendi ekseni etrafında kıvırıp daire şekli verin. 
  5. Diğer yufkaları da aynı şekilde malzemeleri eşit miktarda kullanarak hazırlayın. Üzerlerini kurutmadan kalan yağı yine fırça yardımıyla üzerlerine sürün. Önceden ısıtılmış 180-190 derece fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin.
  6. Bir tencerede şeker ve suyu kaynatarak hafif bir koyuluk (Kaşıkla son damlası hafif sünecek hale gelince) oluşturup sıcak olarak, kızarmış olan tatlınızın üzerine gezdirin. Şerbetin, tatlının içine çekmesini bekleyip, ılık olarak servis yapın.

Tarif Kategorileri

Doğu Anadolu Yemekleri Hamur İşi Tarifleri MasterChef Tarifleri Yöresel Tarifler Tatlı Tarifleri Kuruyemişli Tarifler Şerbetli Tatlı Tarifleri

Benzer Tarifler

Lohusa peltesi
Ananaslı limonata
Narlı Fıstıklı Lokum
Bebek badem ezmesi
Antep Fıstığı Ezmesi
Fındıklı akide