Ayvaları yıkayın, kabuklarını soyun. İsteğinize bağlı olarak ikiye ya da dörde bölün.
İçinin kalın kısmını çekirdekleriyle birlikte çıkarın. Soyduğunuz ayvaları ve çekirdekleri yarım saat limonlu suda bekletin.
Şekerin 2 bardağını tencerenin dibine koyun. Ayvaları sırtı aşağıya gelecek şekilde dizin. Aralarına, kıvam vermesi için çekirdekli orta kısımları koyun.
Kalan şekeri ayvaların üzerine eşit şekilde ilave edin. Ayvaları beklettiğiniz suyu süzerek tencerenin yarısına kadar koyun.
Aralarına karanfilleri serpin. Önce biraz yüksek ateşte, sonra kısık ateşte 30- 40 dakika pişirin.
Kaynamaya başladığı zaman gıda boyası ile renk verin. Boyayı soğuk suda eritin, sonra şekerli sıvıya karıştırın.
Suyunun kıvamını anlamak için küçük bir çay tabağına koyup kıvamına bakın. Eğer soğuduğunda tabakta zor akıyorsa olmuş demektir.
Kaymakla servis yapmanızı tavsiye ederim. Üzerine zevkinize göre ceviz veya fındık ekleyebilirsiniz.