Siirt Perde Pilavı
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Fes şeklinde bakır tencerelerde pişirilen perde pilavı, Siirt'in en meşhur yemeğidir. Özellikle misafir ağırlarken sunulmasıyla bilinir. Süt, yağ ve yumurta ile hazırlanan hamur, tencereye yufka şeklinde yayılır. İç harcında ise tavuk, pirinç, kuş üzümü ve fıstık kullanılır. Hamurun dışı badem parçaları ile süslenir. Peki, nefis mi nefis Siirt perde pilavı nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, evde perde pilavı yapımı için detaylara geçebiliriz.

Alternatif olarak ciğerli iç pilav ve firik pilavı tarifini de deneyebilirsiniz.

Siirt Perde Pilavı Tarifi İçin

Malzemeler

Hamuru için:

Siirt Perde Pilavı

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Tavuk etini bol suyun içinde haşlayın. Daha sonra ılınınca ince ince didikleyin. Suyunu pilav yapımında kullanmak için ayırın. 
  2. Kuş üzümlerini ılık suda bekletin. Sıvı yağın yarısı ile dolmalık fıstıkları kavurun. 
  3. Pirinci 2 çay kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edilmiş ılık suda yarım saat bekletin. Daha sonra akan suyun altında birkaç kez yıkayıp süzün. 
  4. Tereyağı ile kalan sıvı yağı pilav tenceresine alın. Tereyağı eriyince pirinci ekleyin. Sürekli karıştırarak kavurun. Sıcak tavuk suyunu ilave edin.
  5. Birkaç taşım kaynattıktan sonra tuzu, karabiberi ve tarçını ekleyip tatlandırın. Tencerenin kapağını kapatın, ateşi iyice kısın. Pirinçler suyunu çekene dek pişirin. 
  6. Pilav pişince ocaktan alın. 10 dakika demlendikten sonra didiklenmiş tavuk etini, suda beklettiğiniz kuş üzümlerini ilave edin. Pilavı iyice harmanlayın, soğumaya bırakın. 
  7. Hamuru için yumurtaları, yoğurdu ve tereyağını krem haline gelene dek karıştırın. Suyunu ilave edip, unu azar azar ekleyerek orta yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. 
  8. Hamuru un serpilmiş tezgahın üzerine alın. Merdane ile 1 cm kalınlığında açın. 
  9. Tercihen altı dar çaplı kova şeklindeki ısıya dayanıklı bir kabın iç tarafını tereyağı ile iyice yağlayın.
  10. Çiğ bademleri dekoratif bir şekilde bu kabın tabanına ve kenarlarına dizin (İyice yağlayınca kenarlarına daha rahatça bademleri yapıştırabilirsiniz).
  11. Açtığınız hamuru dikkatlice kabın içine kenarlardan sarkacak şekilde yerleştirin. Soğuyan pilavı içine aktarın.
  12. Üzerine kenarlardan sarkan hamuru yerleştirerek elinizle iyice bastırın. Hamur pişerken kabarmaması için sivri bir bıçak yardımı ile üzerine delikler oluşturun.
  13. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında, hamur iyice kızarana kadar pişirin. Daha sonra pilavı fırından alın, servis tabağına ters çevirerek aktarın. Dilimleyip servis yapın. Afiyet olsun
  Püf Noktası
  • Perde pilavı yapımında kullanacağınız tavuk etini haşlarken, defne yaprağı, karanfil ve kök sebzeler ekleyebilirsiniz.
  • Haşladığınız tavuk etinin kemik ve deri kısımlarını tamamen ayıklayın.
  • Tavukları küçük parçalar halinde didikleyin.
  • Tavuk suyunu, pilav yapımında kullanarak lezzetini arttırabilirsiniz.
  • Hamurun iyi kızarması için, pişirme kaplarını pekmezli tereyağı ile yağlayabilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Pilav Tarifleri Hamur İşi Tarifleri Yöresel Tarifler Tavuk Yemekleri MasterChef Tarifleri Öğle Yemeği

Benzer Tarifler

Kıymalı Şehriye
Patatesli bulgur pilavı
Tavada Barbun ve Midyeli Pilav
Mantarlı şehriye pilavı
Balık ve yumurtalı pilav
Melek Pilavı