Iza Bulgur Pilavı
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Bolu yöresinin meşhur lezzetlerinden biri olan ıza pilavı, ıza bulguru ile hazırlanır. Bolu'nun Seben ilçesinde yıllık ortalama 200 tonun üzerinde ıza bulguru elde edilmektedir. Tarladan özenle toplanan bu bulgur, Osmanlı döneminden miras kalan lezzetlerden biridir. Siyez bulguruna benzeyen ıza bulguru, ilçe merkezinde ve köylerde normal pirinçten daha fazla tüketilmektedir. Iza bulguru, şeker, kanser, kalp ve damar hastalıklarına karşı önleyici bir etkiye sahiptir. Malzemeler hazırsa, Bolu usulü ıza bulgur pilavı tarifine geçebiliriz.

Yöresel tatlar sevenler için nefis firik pilavı ve büryan pilavı tarifini öneriyoruz.

Iza Bulgur Pilavı Tarifi İçin

Malzemeler

Iza Bulgur Pilavı

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Geniş bir tencere içerisine bulguru ekleyin ve üzerine 4 bardak su ekleyerek ıslatın.
  2. Bulgurun şişmesi için bir süre bekleyin.
  3. Sarımsağı ince ince kıyın ve tereyağını bir tencereye alın.
  4. Yağ eridiğinde içine sarımsağı ekleyerek kavurun.
  5. Ardından ıslattığınız bulguru ekleyin.
  6. Daha sonra su, tuz ve rendelenmiş domates ilave edin.
  7. Bulgur suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
  8. Bulgur suyunu çekip tamamen piştiğinde ocağın altını kapatın.
  9. Tencerenin kapağını kapatarak 15-20 dakika demlenmesi için bekleyin.
  10. Iza bulgur pilavını, orman kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tarif Kategorileri

Akşam Yemeği Karadeniz Mutfağı Yemekleri Pilav Tarifleri Bakliyat Tarifleri Yöresel Tarifler MasterChef Tarifleri

Benzer Tarifler

Zerdeçallı basmati pirinç pilavı
Kıymalı Şehriye
Patatesli bulgur pilavı
Tavada Barbun ve Midyeli Pilav
Mantarlı şehriye pilavı
Balık ve yumurtalı pilav