Bazlama
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Kahvaltının veya yemeklerin yanına eşlik edecek sıcacık bazlamalar kimin iştahını kabartmıyor? Ev yapımı bazlama tarifinin detaylarına adım adım aşağıda ulaşın.
Bazlama nedir, nereden çıkmıştır merak ediyorsanız, bu küçük notumuzu da okuyun:
Türk mutfağına özgü bir lezzet olan bazlama, yemeklerin yanında sunulan bir ekmek çeşididir. Özellikle Çukurova yöresinde tüketilen bu hamurişi tarifi; kıyma, peynir ve patates gibi malzemelerle birlikte hazırlanır. Karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, ölçülü porsiyonlarla tüketilmesi önerilir. Bazı yörelerde 'pıtpıt' adıyla bilinen bazlama, kuru lavaşın daha kalın ve yoğun halidir. Kollarınızı sıvadınız, malzemeleri hazır ettiyseniz 'evde bazlama nasıl yapılır' hep birlikte görelim.

1 Porsiyon Bazlama Kaç Kaloridir?

Bazlama Tarifi İçin

Malzemeler

Bazlama

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. İlk olarak maya ve toz şekeri geniş bir karıştırma kabına alın. Üzerine ılık suyu ilave edip maya eriyinceye kadar bekletin.
  2. Tuzu ve unu yavaşça ilave ederek pürüzsüz kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp yaklaşık 40-45 dakika dinlendirin.
  3. Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler koparın. Hafif unlanmış tezgah üzerinde parmak uçlarınızı kullanarak yarım santimden biraz daha kalın olacak şekilde açın.
  4. Tüm bezeleri aynı şekilde açtıktan sonra üstlerini tekrar örtüp mayalanması için bekletin.
  5. Yapışmaz yüzeyli bir tavayı hafif ısıtın. Açtığınız bazlamaları teker teker tavaya alın ve 1-2 dakika sonra tam kızarmadan çevirin.
  6. Aynı şekilde hamur iyice kabarana kadar 1-2 dakika aralıklarla ters yüz yaparak pişirin ve ocaktan alın.
  7. Bazlamayı fırında hazırlamak isteyenler için, 'bazlama kaç derecede pişer?' sorusuna da cevap verelim. Fırının alt ve üst kısmını açıp 180 dereceye ayarlayın. Pişirme işlemi yaklaşık 20-25 dakika sürer. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi

Bazlamayı, yöresel lezzetlerden biri olan ali nazik veya dana kavurma yanında servis edebilirsiniz.

  Püf Noktası
  • Bazlama hamuru oklava ya da merdane yardımıyla da açılabilir. Fakat elle açıldığında daha iyi kabaracaktır.
  • Bazlama hamurunu yaklaşık 45 dakika mayalanması için dinlendirin.
  • Kıvamı tutturabilmek için, hamuru açmadan önce ve açtıktan sonra mutlaka dinlendirmeniz gerekir.
  • Bazlamayı pişirirken sürekli alt üst etmek, hamurun daha çabuk kabarmasını ve yumuşak olmasını sağlar.
  • Pişirme işleminde kullanacağınız tava oldukça önemlidir. Normal tavada hamuru pişirmek için zeytinyağı kullanmak gerekir.
  • Bazlama hamuru ne kadar sürede mayalanır? Hamuru nemli bir bezle örttükten sonra 45 dakika içinde hamur mayalanır. Mayalanan hamur, önceki halinin iki katına çıktığında mayalama işlemi sonlanır.
  • Sütlü bazlama nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız, tarifteki ılık su miktarını yarım bardağa düşürün ve içerisine 3 bardak süt ekleyin.  

Tarif Kategorileri

Ekmek Tarifleri Yöresel Tarifler Hamur İşi Tarifleri Kahvaltılık Tarifler

Benzer Tarifler

Langos
Gobit Ekmek
Kabaklı kolay ekmek
Avakadolu ekmek
Diyabetik Ekmek
Mercimek Ekmek