Kaygana özellikle Karadeniz Bölgesi ve Erzurum’la özdeşleşmiş bir lezzet. Yumurta katkısından dolayı besleyici, sürdürülebilir mutfak açısından ekmeklerin ziyan olmasını önlemesi açısından da faydalı. Karadeniz Bölgesi mutfağı açısından zengin bir bölge. Mısır Sarması, Etli Lahana Sarması, Hamsili Pide, Hohollu Pide, Pazı Burmalısı, Hamsili Pilav, Kuymak, Su Böreği, Yufka Tatlısı, Laz Böreği, Gulya, Turşu Kavurması, Pazı Pilakisi, Lahana Kavurması, Hamsi Kuşu, Mısır Çorbası, Isırgan Çorbası, Hamsili Ekmek, Trabzon Kebabı, Zumur, Kaz Kaldıran gibi onlarca farklı tarifin arasında Kaygana da var. Aynı şekilde Erzurum mutfağında da Kaygana kültürü özel bir yer kaplıyor. Kaygana pratik ve besleyicidir. Sahur yemeklerinin de vazgeçilmezleri arasındadır.
Kaygana Nedir?
Peki, kaygana nedir? Türk Dil Kurumu’nda Kaygana’nın anlamı iki şekilde verilir:
Kaygana az malzemeyle hazırlanan, sabah kahvaltıları için omlet ve gözleme arasında bir tat sağlayan lezzeti sağlar. Karadeniz Bölgesinde kayan, kayağna gibi isimlerle de kullanılır.
Trabzon Kayganası
Farklı kaygana tarifleri günümüzdeki hamsi ve kavrulmuş sebze gibi tuzlu malzemeler içerir. Peki, Trabzon usulü geleneksel kaygana tarifi nasıl yapılır? Aşağıda Trabzon usulü geleneksel kaygana tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamalarını bulabilirsiniz.