Türk mutfağının en özel, en sevilen tatlarından biri olan lahmacunu evde yapmaya ne dersiniz? Bu şahane tatla hem kendinizi hem de ailenizi şımartmaya hazır olun.
DİP NOT
- Tek başına lahmacun olmaz diyorsanız öncesinde mercimek çorbası, yanında acılı ezme veya marul salatası ideal eşlikçiler olacaktır. Sumaklı soğan ise olmazsa olmazıdır.
PÜF NOKTALARI
- Lahmacun hazırlamak için kullanacağınız etin kaliteli ve hafif yağlı bir et olması şart. Yağsız bir etten hazırlarsanız lahmacun pişerken kurur ve o enfes lezzeti de yakalayamazsınız. Lahmacunun iç harcını hazırlamaya en uygun etlerin başında kaburga etinden elde edilen kıyma gelmektedir.
- Lahmacunun en olmazsa olmaz malzemesi incecik kıyılmış soğandır. Eğer soğanı rondodan geçirerek ya da rendeleyerek kullanacaksanız mutlaka öncesinde suyunu sıkın. Aksi takdirde harcı sulandırarak lezzetini kaybetmesine neden olabilir. Bir diğer olmazsa olmaz malzeme de incecik bir şekilde kıyılmış maydanozdur.
- Domates, sarımsak, biber, taze nane gibi ilaveler yapabilirsiniz. Domates ekleyeceksiniz ortasındaki tohumlu kısmı çıkararak ilave etmeye özen gösterin. Harcın son aşaması da salça ve baharat ilavesidir. Harcın renginin çok açık olduğu durumlarda biber ya da domates salçası ekleyebilirsiniz.
- İç harcın en klasik baharatları toz kırmızı biber, pul biber, karabiber ve kimyondur. Harcı, tüm malzemeler birbirleriyle güzelce bütünleşene kadar yoğurmanız şart. Uzunca bir süre yoğurduktan sonra streç filmle sarıp buzdolabına kaldırın ve en az 1 saat, maksimum 1 gün buzdolabında dinlendirin.
- Ardından dilerseniz eskiden olduğu gibi mahalle fırınınıza gönderin, dilerseniz de kendi fırınınızda pişirin. Lahmacunlarınızı pişirken kuruluk hissederseniz üzerine hafif zeytinyağı ya da sıvı yağ gezdirebilirsiniz.
- Artan iç harcı streçleyip dondurucuda da saklayabilirsiniz. Dinlendirilmiş iç harçtan şahane köfteler yapabilir, aile üyelerinizi çok mutlu edebilirsiniz.