Romatizma Hastalıklarında Beslenme

Fizyoterapist Necdet Döner

Lezzet.com.tr Yazarı fizyoterapistnecdetdoner@gmail.com
Romatizma ağrılı bir hastalıktır. Peki bu ağrılara bitkisel bir çözüm var mıdır? Romatizma belirtileri nelerdir? İşte, Fizyoterapist Necdet Döner'den romatizma ve beslenme ilişkisi:

Romatizma bir çok insanda olan ilaçla tedavisi çok mümkün olmayan kronikleşen bir ağrıdır. Zaman zaman ve dönemsel olarak ağrı şiddetti artar ve bu durum kişinin yaşam kalitesini düşürür. Bu hastalığa sahip olan insanlar ağrıları için düzenli olarak ilaç kullanmak durumunda olurlar. Düzenli ilaç kullanımı ilaçlara karşı direnç geliştirir. Bu tip danışanlarda fitoterapi tedaviye oldukça iyi cevap verir.

Romatizma Belirtileri Nelerdir?

  1. Eklemlerde ağrı ve şişlik
  2. Eklemlerde ısı artışı
  3. Sabah tutukluğu
  4. Simetrik tutulum gibi belirtiler gözlemlenir.
  5. İltihaplı romatizmanın nedenleri?

Romatizmanın nedeni bilinmemektedir ama öne sürülen nedenler vardır.

  1. Genetik faktörler
  2. Cinsiyet ve hormonal faktörler
  3. Çevresel faktörler
  4. Beslenme alışkanlıkları ve sigara
  5. İmmünolojik faktörler olarak sıralayabiliriz.

Romatizmada Fizyoterapinin Amacı Nedir?

  1. İnflamasyonu baskılamak.
  2. Ağrıyı azaltmak.
  3. Kişinin fonksiyonel kapasitesini iyileştirmek.
  4. Bağımsızlığını sağlamaktır.

Romatizmaya Ne İyi Gelir?

Romatoid artrit eklemleri genellikle simetrik olarak tutar. En sık tutulan eklemler el bilekleri, eller, dirsekler ,dizler ve ayak bilekleridir. Romatizmada ağrılı eklemlere evde uygulayabileceğiniz en basit yöntem buz uygulamasıdır.

Bu hastalıklarda kullanılan özellikle bazı bitki türleri vardır. Özellikle C vitamini açısından zengin gıdalan kuşburnu eskstra olarak kullanılır. Saniks alba denilen aslında asprinin ham maddesi olan bir ot çeşidi vardır, bu otu düzenli çay olarak kullanıldığında danışanlar üzerinde etkileri oldukça olumludur. Aynı zamanda losyon ve krem olarak da kullanılır. Zencefil vücuttaki ağrıyı sızıyı attığı için zencefil tüketimi de önerilir. Papatya, kişiyi ve kasları rahatlattığı için bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. 

Bakıldığında beslenme yoluyla romatizma, fibromiyalji gibi ağrıları azaldığı gözlemlenen bir beslenme prosedürü var. Kişi glüten ve laktozdan uzak bir beslenme düzenine geçtiğinde hızlı bir şekilde vücuttaki enfeksiyon miktarı düşer ve bağırsak florasındaki açıklıklar azaldığı için ağrı miktarlarının azaldığı gözlemlenmiştir. Bu da kişinin yaşam kalitesini arttırır. 

Glüten ve laktoz tüketimini kesmek romatizma, fibromiyalji veya iltihaplı romatizma hastalıklarına iyi geliyor. Romatizmal hastalıklara iyi gelen bir kürden bahsetmek isteriz. Mutlaka bu kürü düzenli kullanmadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın. 

Romatizma İçin Kür


  1. 1 tatlı kaşığı bal ya da zeytinyağı (şeker hastalığınız varsa zeytinyağı tercih edin)
  2. ½ çay kaşığı keten tohumu, havanda dövülmüş toz haline getirilmiş
  3. ½ çay kaşığı çörekotu
  4. ½ çay kaşığı zerdeçal
  5. ¼ çay kaşığı zencefil 
  6. ¼ çay kaşığı toz karabiber
  7. ¼ çay kaşığı kırmızı pul biber 

Bu tohum ve bitkilerin tamamı yağda çözündükleri için birlikte tüketildiklerinde antioksidan miktarlarında artış söz konusu olur. Bu karışım vücuttaki C vitaminini çok arttırır. Düzenli kullanımda romatizmalara, ağrı bölgelerine ve iltihaplanmalara çok iyi gelir. Düzenli kullanımda yüksek oranda verim alacağınız bir kür. Bu karışımı düzenli olarak her sabah belirli miktarda tüketebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Saçkıran için bitkisel kür
  2. Maydanoz kürü ne işe yarar?
  3. Limon sarımsak kürü neye iyi gelir?
  4. Soğan kürü nasıl yapılır?
  5. Bilekteki ağrı kırık mı, burkulma mı?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme