Aşil Tendonu Kopması Nedir?

Fizyoterapist Necdet Döner

Lezzet.com.tr Yazarı fizyoterapistnecdetdoner@gmail.com
Aşil tendonu kopması nedir, nasıl iyileşir? Aşil kopması ne kadar sürede iyileşir? Merak ettiğiniz soruları Fizyoterapist Necdet Döner sizler için cevapladı. İşte, aşil tendonu kopması:

Aşil tendonu, baldır kasları olarak adlandırdığımız gastrocnemius ve soleus kaslarını kemiğe bağlayan güçlü bir tendondur. İnsan vücudunda en büyük tendondur aynı zamanda aşil tendonu. Lifli bağ doku olan bu tendon güçlü gerilmelere ve zorlanmalara dayanıklı güçlü bir yapıdır. Tendon aşırı zorlanma ve gerilime uğraması sonucu veya aşırı tekrarlayıcı aktiviteler sonucunda zarar görüp kopabilir. Tüm ayak ve ayak bileği hareketleri, yürüme fonksiyonunun ayrılmaz bir parçası olan aşil tendonu tarafından kontrol edilir.

Aşil Tendonu Neden Kopar?

Aşil tendonu kopması genellikle sporcularda, aktif spor yapan kişilerde, ağır işte çalışan kişilerde, futbolcularda veya basketbolcularda sıklıkla görülmektedir. Aşil tendonu kopmasının başlıca sebeplerini sıralayacak olursak;

  1. Isınmadan egzersiz yapmak
  2. Ani hareket etmek
  3. Yaşlanma
  4. Çukura adım atma gibi nedenlerden kaynaklı olmaktadır.

Aşil tendonunun yaralanması ya da kopması sonucunda zihinde karışıklık ya da probleminde tedavi edilmemesi üzerine hastanın ölebileceği Hipokrat tarafından belirtilmiştir.



Aşil Tendonu Kopması Nasıl Tedavi Edilir?

İlk etapta uzman tarafından teşhis konulur ve gereken tedavi yöntemi uygulanır tedavi programı kişiye özel ayarlanmakla beraber genel olarak konservatif tedavi veya cerrahi tedavi olarak uzman kişi tarafından belirlenir. 

Aşil Kopması Ne Kadar Sürede İyileşir?

Bir çok yaralanmada olduğu gibi tedavi süreci kişinin yaşı, işi, beslenme ve hareket durumu gibi farklılıklar görülebilir. Ortalama her yara iyileşmesinde en az 6 ay gibi bir süre geçmesi gerekir. Genç ve sporcu kişilerde tendonun iyileşmesi için operasyon gerekebilirken ileri yaş kişilerde konservatif yöntemler gerekebiliyor. Tendon kopması iyileştikten sonra fizyoterapist gözetiminde egzersiz programı oluşturulması gerekmektedir.


Şunlara da göz atın;

  1. Göbek eritme hareketleri
  2. Plank hareketinin faydaları
  3. Boyun ağrısına ne iyi gelir?
  4. Bel ağrısı nasıl geçer?
  5. Bacak ağrısına ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam