Sağlıklı Bir Hayat İçin, Alınabilecek Yeni Yıl Kararları

Diyetten Fazlası

Lezzet.com.tr Yazarı info@diyettenfazlasi.com
Yeni yılda sağlıklı beslenmek için hangi kararları alabiliriz? İşte, Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan, sağlıklı bir hayata başlamak için alabileceğiniz yeni yıl kararları:

Daha sağlıklı ve mutlu olmanın yollarını arıyorsanız, besleyici ve leziz yemekler hazırlayarak günlük yemek saatlerinizi daha keyifli hale getirin, yemek hazırlama ve planlamanın, sağlıklı yemek tarifleri ve modifikasyonların, akşam yemeği sohbeti başlatıcılarının ve daha fazlasının gücünü düşünün. Yeni yılda daha fazlasını elde etmek, daha fazlasına sahip olmak ve daha fazla keyif almak için birkaç strateji seçin: 

  1. Haftada 1, mevsimlik sebzeleri kullanarak yeni tarifler deneyin. Konfor alanınızın dışına çıkmaktan korkmayın.  
  2. Gerçek yiyecekleri tercih edin. Proteinli veya arındırıcı/detoksifiye edici içecekler yerine dişleriniz ve ince bağırsağınız olduğu müddetçe hakiki şeyler yiyin, bırakın sindirimi vücudunuz yapsın.  
  3. Ya hep ya hiç yaklaşımını bir kenara bırakın ve mükemmelliğe değil gelişmeye odaklanın. Yemeğinizin mükemmel olması gerekmiyor, sadece eskisinden daha iyi olması gerekiyor.  
  4. Yemeklerinize sebze ve meyve gibi bitki bazlı besinlerle RENK katın. Her öğünde 1 porsiyon eklemeye çalışın, tabağınızın yarısını sebze ile doldurun.  
  5. Bedeninize zarar vermek yerine ona hizmet edecek şeyler yemek ve yapmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. 
  6. Ne yiyemeyeceğinizi değil, ne yiyebileceğinizi düşünün. Bu yıl nelerden kaçınmanız gerektiği yerine ekleyebileceğiniz gıdalara odaklanmayı bir hedef haline getirin. 
  7. Yeni sağlıklı alışkanlıklar oluşturun. Her günü daha iyi seçimler yapmak için yeni bir şans olarak karşılayın. 

  1. İyi şeylere odaklanın. Tabağınıza daha fazla ürün ekleyerek, kişisel bakım için biraz zaman ekleyerek, neşeli hareketler ekleyerek hayatınızı ve vücudunuzu zenginleştirin.  
  2. Tabağınızı besin öğeleri açısından zengin gıdalarla doldurun, bu sizi kesinlikle daha iyi bir sağlık yoluna sokacaktır.  
  3. Olumsuz vücut düşüncelerini uzaklaştırın. Görünüşünüz veya vücudunuzla ilgili tüm negatif düşünce veya yorumları tersine çevirin.  
  4. Yemek üzerinde stres yapmayın, öğünleri önceden planlayın. Önceden hazırlanmış bazı yiyecekleri ev yapımı yan ürünlerle birleştirmek, yoğun hafta içi akşamları hızlı bir şekilde sağlıklı yemek hazırlamanıza yardımcı olabilir. Yemek planlaması ayrıca para tasarrufu sağlar ve yiyecek israfını azaltır.  
  5. Bilinçli/Farkındalıklı beslenme egzersizleri yapın. Vücudunuzun sinyallerini dinleyin, açlık ve tokluk ipuçlarını tanıyın, yemek yerken dikkatinizin dağılmasını önleyin, her lokmanın ve yemeğin tadını çıkarın.  
  6. Aç kalmayın. Vücudunuzun ihtiyacı doğrultusunda düzenli yemek ve atıştırmalıkları koruyun. Büyük bir öğün yemek için kendinizi tüm gün aç bırakmayın.  
  7. Gıdaları mümkün oldukça işlenmeden bütün halleriyle yiyin. Özellikle meyve ve sebzeler bağışıklık sisteminize büyük bir destek sağlayan süper konsantre bitkisel besin öğeleri içerir, bol miktarda yediğinizde sadece kilo vermekle kalmaz, aynı zamanda hastalıklarla savaşır, kan basıncınızı düşürür ve kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltırsınız.   
  8. Mutfakta zaman kazanın, evde daha çok yemek yemeye başlayın. Bazı yeni mutfak araç ve gereçleriyle yemek hazırlamayı çok daha pratik, sağlıklı ve kolay hale getirin.  
  9. Denge için bir yer açın. İster yeme alışkanlıklarınız ister yemek pişirme becerileriniz olsun, mücadele ettiğinizi hissettiğiniz her şey hakkında stres yapmak kolaydır. Yetersiz hissetmek yerine, minnettar hissedin. Sezgisel yemeyi uygulamayı öğrenin, vücudunuza yol göstereceğine güvenin. Tüm yiyeceklerin beslenmenizde yeri olduğunu bilin, bazen beslenme bazen de zevk skalasında daha üst sıralarda yer alabilirler. Bazen ikisini de sağlamayabilirler ve bu da sorun değil, olduğu haliyle yeterli olduğunu bilin.  
  10. Yeme değişiklikleri konusunda akıllı davranın. Mevcut yeme alışkanlıklarınızı ve yiyecek seçimlerinizi değerlendirin. Kendinize karşı dürüst olun. Değiştirmesi en kolay öğelerde küçük bir değişiklik yapmak için bir veya iki hedef belirleyin. Değiştirmek istediğiniz bir şey olduğundan emin olun. Yavaş ve istikrarlı değişiklikler yapmak için bu işlemi kullanın. 

Yazar:

Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım

instagram.com/diyetten_fazlasi

Şunlara da göz atın;

  1. Diyet yapanlar yılbaşında nasıl beslenmeli?
  2. Yılbaşı sofrasında nelere dikkat etmeli?
  3. Diyet yılbaşı menüsü
  4. Kahvaltı yapmak neden önemli?
  5. En sağlıklı kış sebzeleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme