Leptin Hormonunu Çalıştırmanın 8 Kolay Yolu

Diyetten Fazlası

Lezzet.com.tr Yazarı info@diyettenfazlasi.com
Leptin (tokluk) hormonu nedir, nasıl çalıştırılır? İşte, Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan leptin hormonunu çalıştırmanın ve metabolizma hızını arttırmanın 8 sağlıklı yolu:

Ne yazık ki, vücudunuzun yağ yakma makinesini çalıştırmak, bir düğmeyi çevirmek kadar basit değil. Metabolizmanızı bu hale getiren ve hiçbir kontrolünüz olmayan farklı faktörler vardır: cinsiyet, yaş, vücut tipi ve boy. Yine de bazı sağlıklı alışkanlıklar ve yaşam tarzı değişiklikleri ile metabolizmanıza güçlü bir "dürtme" etkisi verebilirsiniz.  

Leptin Hormonunu Çalıştırmanın Yolları

  1. Tabağınızı proteinle doldurun. Et, balık, yumurta, süt ürünleri, bakliyatlar ve kuruyemişler gibi protein açısından zengin besinler, metabolizmanızı artırmayı sağlar çünkü vücudunuz bunları sindirmek için karbonhidrat ve yağlara kıyasla daha fazla enerji kullanır. Beraberinde kas kütlesini korumaya ve daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
  2. Hayatınızı baharatlarla renklendirin. Acı biberlerde bulunan doğal bir kimyasal olan kapsaisin, vücudunuzun kalori yakma oranını tüketiminde 50’ye kadar ekstra kalori yakmasına yardımcı olarak metabolizmanızı yavaş yavaş artırmaya destek olur. Zencefil de keza doğal bir iştah kesici görevi görür, daha uzun süre tokluk sağlar. Zencefilli sıcak su içilmesi harika bir metabolizma hızlandırıcıdır. 
  3. Kahve ile metabolizmanızı harekete geçirin. Kahvede bulunan kafein yalnızca enerji seviyenizi artırmaya yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda metabolizmanızı da hızlandırır. Gün içinde 3 fincan kahve içmenin 100’e kadar ekstra kalori yaktığı saptanmıştır. Kahve sevmeyenler için yeşil çay da metabolizma hızlandırıcı özelliklere sahiptir. 
  4. Bakliyatlardan metabolik destek alın. Mercimek, fasulye, nohut gibi yüksek proteinli, yüksek lifli bitki bazlı gıdalar metabolizmayı hızlandırmaya yardımcıdır. Aynı zamanda verdiği tokluk hissinin yanı sıra vücudunuzun depolanmış yağları enerji olarak kullanmasına ve kan şekeri seviyelerini normal bir aralıkta tutmasına destek olurlar. 
  5. Elma sirkesini deneyin. Elma sirkesi, yemek yedikten sonra ve öğünler arasında tokluk hissini teşvik ederek metabolizmanızı doğal olarak artırmaya yardımcı olabilir. Miktarı günde 1-2 yemek kaşığıyla sınırlamak kaydıyla ister en sevdiğiniz sağlıklı salatayla karıştırmak için bir sosun içine katın ister bir bardak suyla seyrelterek için fark etmez. 
  6. Su için. Metabolizmanızı canlı tutmak için ayrıca günlük egzersiz yaptığınızdan, metabolik hızlandırıcı besin alımını artırdığınızdan, yeterince dinlediğinizden ve gün boyunca susuz kalmadığınızdan emin olun.
  7. Normal leptin (tokluk hormonu) seviyelerini yeniden kazanmak için kilo verin. Vücut yağını azaltmak leptine duyarlılığınızı artırabilir ve bunu yapmanın en iyi yolu kilo vermektir. Fakat leptin direnci her yemekten sonra doyma hissini zorlaştırdığından diyet yapmak da zor olabilir. Dolayısıyla sebze, meyve, baklagiller gibi yiyecekleri yemenin yanı sıra yemeklerden önce 1 bardak su ile tüketilen öğütülmüş keten tohumları, psyllium tohumları veya buğday kepeği/rüşeymi gibi lif takviyeleri tokluk kazanmada destek olabilir. 
  8. Genel leptin seviyesini azaltmak için trigliseridlerinizi düşürün. Vücut yağı yağ hücrelerinde trigliserid olarak depolanır ve bu çok miktarda olduğunda yağ hücreleri genişler ve leptin direnci artar. Ne yediğiniz trigliseritlerinizi etkileyebilir, aşırı vücut yağından kaçının, sağlıklı bir diyet takibi burada önem arz ediyor.  


Şunlara da göz atın;

  1. Tok tutan besinler nelerdir?
  2. Tok tutan diyet yemekleri
  3. Metabolizmayı hızlandırmanın yolları
  4. 3 günlük metabolizma hızlandırma programı
  5. Yağ yaktıran besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam