Üzümün kurutulmuş hali olarak bilinen kuru üzüm, siyah ve sarı olmak üzere 2 farklı çeşide sahiptir. Kek, kurabiye gibi hamur işi tariflerde ve komposto tariflerinde kullanılan kuru üzüm, sade bir şekilde de tüketilir. Peki, kuru üzüm neye iyi gelir? İşte, kuru üzümün şaşırtıcı faydaları ve tüketimi:
Kuru üzüm, ölçülü tüketildiğinde sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ancak fazla tüketilmesi kilo alımına yol açabilir. Kuru üzüm kalori değeri ve şeker içeriği yüksek bir besindir. Bu nedenle kilo almaya yatkınlık sağlar. Özellikle diyabet hastalarının kuru üzümü fazla tüketmesi, ciddi sağlık problemlerin tetikleyebilir. Bununla birlikte kuru üzümün fazla tüketilmesi, vücutta alerji oluşmasına neden olabilir.
Tercih edilmesi gereken kuru üzüm çeşidi; güneşte kurutulmuş kırmızı ve siyah olandır. Özellikle çekirdekli siyah üzüm, kansızlığın giderilmesinde etkili rol oynar. Siyah kuru üzümün çekirdeği, öğütülmüş olarak da tüketilebilir.
Demir eksikliği ve kansızlık olan kişiler, her gün 1-2 avuç kuru üzüm tüketebilir. Diyabet hastalarının kuru üzüm tüketimi 1 avuçtan fazla olmamalıdır. Diyabet hastaları kuru üzüm tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Sadece faydalarından yararlanmak isteyen kişiler, günde 4-5 adet siyah kuru üzüm tüketebilir.
Genel olarak şimdiye kadar yapılan araştırmalara göre günlük diyete 80-90 gr (1 çay bardağı) arası kuru üzüm eklemenin uygun olduğu saptanmıştır. Diyet yapanlar için kuru üzümün porsiyon miktarı 1 yemek kaşığı kadardır. Kuru üzüm ister tek başına ister fındıkgillerle (fındık/ceviz vb.) birlikte yendiğinde sabit glikoz seviyelerini korumakta ve enerji ihtiyacını desteklemektedir. Mükemmel bir karbonhidrat kaynağı ve orta derecede bir glisemik indeks içeriği olduğundan sürekli enerji ve optimum atletik performans sağlamak için egzersiz öncesi ideal bir atıştırmalıktır.
Kuru üzüm, esansiyel besin öğeleri, çözünür ve çözünmeyen lifler ile sağlığı koruyucu biyoaktif bileşenler ve fitokimyasallar içerir. Tüm meyveler gibi kuru üzümde potasyum bakımından yüksek ve sodyumdan düşüktür. Diğer meyvelerle karşılaştırıldığında magnezyum ve demir oranı daha yüksektir. Yüksek şeker (%60) içeriğine rağmen, ağırlıklı olarak früktoz ve glikoz, kuru üzüm faydalı bileşenlerin kaynağı ve sağlıklı bir atıştırmalıktır. Daha iyi bir diyet kalitesine katkıda bulunurken, yemekten önce tüketilmesi normal kilolu sağlıklı bireylerde iştahı düzenlemek adına uygun görülmektedir.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler kuru üzüm tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;