Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan yumurta, hemen hemen birçok tatlı ve hamur işinin ana malzemesidir. Ancak bazı kişilerde yumurta alerjisi veya yumurtanın kokusundan dolayı yiyememe durumu olabilir. Tam da bu yüzden yumurta yiyemeyenler için, yumurta kullanılmadan hazırlanan tatlıları derledik. İşte, yumurtasız tatlı tarifleri:
Yalnızca 6 malzemeden oluşan kakaolu irmik tatlısı, süt, şeker ve irmik karışımından oluşur. Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. İsteğe göre göre dondurma ile tatlandırılabilir. Fransız mutfağıyla özdeşleşen trüf, bitter çikolata ve krema ile hazırlanır. Hazırlanan trüflerin dışı kakao veya hindistan cevizine bulanabilir. İzmir mutfağıyla özdeşleşen şambali tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. İrmik ve süt ile hazırlanır. Videolu anlatımıyla şambali tatlısını kolayca hazırlayabilirsiniz. Osmanlıdan günümüze kadar ulaşan paluze tatlısı, yalnızca 4 malzemeden oluşur. Ortalama 20 dakikada hazırlanır. Çilek ve baklava yufkası ile hazırlanan bu tatlı hem şık görünümü, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır. Özellikle yaz aylarının favorisidir. Sadece 2 malzemeden oluşan bu tatlı, kahvenin en lezzetli eşlikçisidir. Atıştırmalık olarak sunulur. 20-25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Cobbler, meyve dolgusundan oluşan bir hamur tatlısıdır. Elma ve tarçın ile tatlandırılan bu tatlı, mis gibi kokusuyla tüm evi sarar. Sinop mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan hasuda tatlısı, pekmez ve su karışımından oluşur. Kısa sürede hazırlanır. Frambuaz, mango ve su ile hazırlanan sorbe, kırmızı meyveler ile zenginleştirilebilir. Yaz aylarında tercih edilir. Buzdolabında dinlendirilmelidir. Süt, incir ve şeker karışımından oluşan incir uyutması, ortalama 125 kaloridir. İsteğe göre şekersiz de hazırlanabilir. İngiliz mutfağından dünyaya yayılan crumble, kırıntı turtası ismiyle de bilinir. İsteğe göre kayısı yerine, elma ve şeftali gibi farklı meyveler de tercih edebilirsiniz. Hurma, çikolata ve fındık parçalarıyla hazırlanan bu tatlı, vegan menüleri için idealdir. İsteğe göre diyet listelerine de ekleyebilirsiniz. Hindistan cevizi, pekmez ve fındık ile hazırlanan bu kurabiye, pişmediği için kısa sürede hazırlanır. Üzerine fındık parçaları eklenerek servis edilir. Crumble tatlısının şekersiz versiyonunu vişne ile hazırlayabilirsiniz. Diyet listelerine de eklenebilir. Son yılların en popüler lezzetlerinden biri olan soğuk baklava, çikolata ile hazırlanır. Yapım aşamaları zahmetli olsa da, lezzetiyle her zevke hitap eder. Bursa mutfağıyla özdeşleşen süt helvası, un ve süt karışımından oluşur. Ortalama 30 dakikada hazırlanır. Porsiyonu, yaklaşık 280 kaloridir. Türk mutfağında çok sevilen kemalpaşa tatlısını bilmeyen yoktur. Ancak bu kez kemalpaşa yapımında şerbet yerine süt kullanabilirsiniz. Ananasın tavada kızartılmasıyla hazırlanan bu tatlı, yoğurt ile birlikte servis edilir. İsteğe göre üzeri bademle süslenebilir. Adıyaman mutfağıyla özdeşleşen topak helvası, un, susam ve pekmez ile hazırlanır. Elde edilen helva yuvarlanarak top şekline getirilir. Dışı cevize bulanarak sunulur. Yulaf ezmesi, labne peynir ve meyvelerle hazırlanan yulaflı parfe hem sağlıklı, hem de lezzetli tatlılardan biridir. İsteğe göre orman meyveleri kullanabilirsiniz. Okurumuzdan gelen yumurtasız meyveli kek, muz ve elma ile hazırlanır. İsteğe göre muffin kalıplarında da sunulabilir. Şunlara da göz atın;