Yumurtanın İyi Olup Olmadığını Anlamanın 5 Yolu
Yumurta her alanda kullanılabilen süper bir besindir. Sizlere yumurtanın iyi olup olmadığını anlamanın 5 yolundan bahsettik. İşte, yumurtanın iyi olup olmadığı nasıl anlaşılır:

Yumurta her mutfağın vazgeçilmez bir malzemesidir. Tatlı ve tuzlu ürünlerde kullanılan yumurta aynı zamanda mükemmel bir protein kaynağı. Kapalı olduğu için iyi olup olmadığını anlamakta zorlanabilirsiniz. Sizler için yumurtanın kötü olup olmadığını anlamanın 5 yolundan bahsettik. İşte, yumurtanın iyi olup olmadığı nasıl anlaşılır:


Yumurtanın Son Kullanma Tarihi Kontrol Edin

Yumurtalarınızın hala iyi olup olmadığını anlamanın en kolay yollarından biri kartonun üzerindeki tarihe bakmaktır. Ancak bu tarih gelir gelmez soğutulmuş yumurtalarınızı atarsanız, mükemmel yumurtaları boşa harcamış olabilirsiniz. Yumurtaların dış kaplarında "satış tarihi" veya son kullanma tarihi bulunur. "Son satış" tarihi, bir mağazanın yumurtaları ne kadar süreyle satışa sunması gerektiğini (paketlemeden en geç 30 gün sonra) belirtir, ancak yumurtaların bozulduğu anlamına gelmez. Özellikle buzdolabında saklanıyorsa uzun süre dayanabilir. Ancak, yumurtalarınız kartonun üzerinde yazılı olan tarihi geçmişse, yumurtanın iyi mi kötü mü olduğunu anlamak için başka bir yöntem kullanmanız gerekebilir.

Koklayın

Koklama testi, bir yumurtanın bozulup bozulmadığını anlamanın en eski, en basit ve en güvenilir yöntemidir. Yumurtalarınızın "satış" veya son kullanma tarihlerinin dolduğunu fark ederseniz, basit bir koklama ile hala iyi olup olmadıklarını anlayabilirsiniz. Bozulmuş yumurtalar, ister çiğ ister pişmiş olsun, belirgin bir koku yayar. Yumurtanın kabuğun içinde olduğunu anlayamıyorsanız, yumurtayı temiz bir tabağa veya kaseye kırın ve koklayın.

Herhangi bir şey kokuyorsa, yumurtayı atın ve tekrar kullanmadan önce kaseyi veya tabağı sıcak, sabunlu suyla yıkayın. Her şey normal kokuyorsa, yani hiç koku yoksa, bu yumurtanın hala güvenli olduğuna dair iyi bir işarettir.


Görselini Kontrol Edin

Burnunuzun yanı sıra gözleriniz de yumurtanın iyi mi kötü mü olduğunu anlamada değerli bir araçtır. Yumurta henüz kabuğundayken kabuğunun çatlak, yapışkan veya tozlu olup olmadığını kontrol edin. Sümüksülük veya çatlaklar bakteri varlığını gösterebilirken, kabuktaki tozlu bir görünüm küfü gösterebilir. Kabuk kuru ve hasarsız görünüyorsa, kullanmadan önce yumurtayı temiz, beyaz bir kaseye veya tabağa kırın. Bakteri üremesine işaret edebileceğinden yumurta sarısında veya beyazlarda pembe, mavi, yeşil veya siyah renk değişikliği olup olmadığına bakın. Herhangi bir renk değişikliği belirtisi fark ederseniz, yumurtayı atın ve yeni bir yumurtayı test etmeden önce kaseyi sıcak, sabunlu suyla yıkayın. Yumurtanın beyazının veya sarısının cıvık olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. Bu, yumurtanın eskidiğinin ve kalitesinin düştüğünün bir göstergesidir. Ancak bu, mutlaka kötüye gittiği anlamına gelmez ve yine de kullanmak tamamen iyi olabilir.

Su Testi Yapın

Su testi, bir yumurtanın iyi veya kötü olup olmadığını kontrol etmek için en popüler yöntemlerden biridir. Bu aynı zamanda bir civciv haline gelen döllenmiş bir yumurtanın yaşını belirlemek için de yaygın bir yöntemdir. Yumurtanızı yavaşça bir kaseye veya su kovasına koyun. Yumurta batarsa tazedir. Yukarı doğru eğiliyorsa, hatta yüzüyorsa eskidir. Bunun nedeni, bir yumurta yaşlandıkça içindeki küçük hava cebinin, su salındıkça ve hava ile yer değiştirdikçe daha da büyümesidir. Hava cebi yeterince büyürse yumurta yüzebilir. Bu yöntem size bir yumurtanın taze mi yoksa eski mi olduğunu söylerken, yumurtanın iyi mi kötü mü olduğunu söylemez. Bir yumurta batabilir ve yine de kötü olabilir, yüzen bir yumurta yine de yemek için iyi olabilir.


Mum İle Kontrol Edin

Mum kontrolü sofralık yumurtanın kalitesini değerlendirmek ya da döllenmiş bir yumurtadaki civciv gelişimini değerlendirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu, paketlenmeden önce sofralık yumurtaların uygun şekilde derecelendirilmesini sağlamak için özel ekipman kullanılarak endüstriyel olarak yapılır. Ama öğrenmeye istekliysen, evde yumurtaların üzerinde de yapılabilir.

Karanlık bir odaya ve küçük, parlak bir ışık kaynağına ihtiyacınız olacak. Geçmişte mumlar kullanıldı, bu nedenle “mum” adı verildi. Ancak bunun yerine küçük bir el feneri veya okuma ışığı kullanmak muhtemelen daha etkilidir. Işık kaynağını yumurtanın büyük ucuna kadar tutun. Ardından yumurtayı eğin ve hızlı bir şekilde soldan sağa çevirin. Doğru yapılırsa yumurtanın içeriği aydınlatılmalıdır. Bu, yumurtanın hava hücresinin küçük mü yoksa büyük mü olduğunu görmenizi sağlar. Yumurta yaşlandıkça buharlaşma yoluyla kaybolan suyun yerini gazlar alır ve hava cebi büyür. Yumurtayı bir yandan diğer yana hareket ettirerek de yumurta sarısının ve beyazının ne kadar sert olduğunu anlayabilmelisiniz. Daha az hareket, daha taze bir yumurtayı gösterir.


Şunlara da göz atın;

  1. Karpuzun kötü olduğu nasıl anlaşılır?
  2. Yumurtanın kodları ne anlama gelir?
  3. Taze yumurta nasıl anlaşılır?
  4. Yumurtalı tarifler

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları