Yumurta Üzerindeki Kodlar: Yumurtanın Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
Yumurtaların üzerinde sayı ve harflerden oluşan kodları hepiniz görmüşsünüzdür. Peki, yumurtanın üzerindeki kodlar ne anlama geliyor? Kaliteli yumurta nasıl anlaşılır? İşte, yumurta üzerindeki kodların anlamları ve kaliteli yumurta seçimi:

Yumurtaların üzerinde kodlar olduğunu hemen hepimiz bir kez görmüşüzdür. Aslında bu durum zorunlu bir hale getirildiği için, yumurtaların kodsuz bir şekilde satılması yasaklandı. 2017 yılının sonlarında verilen karara göre, yumurta yetiştiricileri, 'yetiştirme metodu kodunu' yumurtaların üzerine basmak zorunda. İlk gördüğümüzde bize anlamsız gelen bu kodlar, yumurtanın yetiştiriciliği ve kalitesi hakkında önemli bir bilgi veriyor. Yumurta üzerindeki kodlar ne işe yarar diye merak edenler için, işte o kodların anlamları:




Yumurtanın Üzerindeki Kod 0 İle Başlıyorsa;

0 numaralı kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmasını gösterir. 0 kodlu yumurtalar en sağlıklı ve en pahalı yumurtalardır.


Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa;

1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır.


Yumurtanın Üzerindeki Kod 2 İle Başlıyorsa;

2 numaralı kod, kümes tavuğu yumurtası olduğunu belirtir. Piyasada en çok bulunan kod ise 2 numaradır. Bu tür yumurtalarda hormon ve yem konusunda bir kısıtlama bulunmamaktadır. Bu yüzden 0 ve 1 de olduğu gibi çok sağlıklı olduklarını söyleyemeyiz.


Yumurtanın Üzerindeki Kod 3 İle Başlıyorsa;

3 numaralı kod, kafes tavuğu olarak bilinir. Yani, bu yumurtalar tavuk çiftliklerinde fabrikasyon usulüyle üretilir. Bu tavukların çoğu katkı maddeli yemlerle beslenir. 3 numaralı yumurtalar, Türkiye'de en çok tüketilen ve en ucuz olan yumurta çeşididir. Yumurta seçerken üzerinde bulunan kodlara dikkat ederek sağlıklı seçimler yapabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Yumurtalı yemekler
  2. Açken asla yememeniz gereken besinler
  3. Günde kaç bardak su içmeliyiz?
  4. Baş ucunuza koyduğunuz su sizi zehirliyor!
  5. Gribe doğal çözüm: mürver şurubu

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi