Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Hatay, Türkiye'nin en kalabalık 13. şehridir. 'Medeniyetler Şehri' olarak da bilinen Hatay, tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bu kültür çeşitliliği ise Hatay mutfağına yansımıştır. Hatay mutfağı eşsiz yemekleri, bol şerbetli tatlıları ve mezeleri ile ön plana çıkmaktadır. 600'e yakın yemek çeşidiyle UNESCO tarafından Dünya Gastronomi Şehri olarak kabul edilen Hatay, birbirinden lezzetli tariflere ev sahipliği yapar. İşte, mutfağında Hatay esintilerini hissetmek ve farklı kültürlerin yemeklerini denemek isteyenler için Hatay mutfağından 24 yöresel tarif:
Ana malzemeleri kıyma, domates, biber ve soğan olan tepsi kebabı, ismini pişirilme şeklinden alır. Hatay'da bulunan restoran ve lokantalar bu kebabı sini adı verilen büyük tepsilerde hazırlar. Bu yüzden sini kebabı olarak da bilinir. Hatay merkezindeki tüm restoran ve lokantalarda bulabileceğiniz belen tava, kuzu eti, tereyağı ve biber ile hazırlanmaktadır. İsmini, Hatay'ın Belen ilçesinden alan bu yemek, öğle ve akşam menülerinin vazgeçilmezidir. Firik, bulgur ve nohut ile hazırlanan firik pilavı, Antep ile özdeşleşse de Hatay yöresinde sık sık tüketilir. Hatay usulü firik pilavında bol bol tavuk eti ve dereotu kullanıldığını da söylemeden geçmeyelim. Bol baharatlı ve yasemin pirinçli kepse pilavı, Hatay mutfağıyla özdeşleşmiştir. Ancak Suriye, İran gibi ülkelerde de tüketilir. Domates, safran ve biber ile zenginleştirilen kepse pilavı üzerine bütün tavuk eklenerek servis edilir. Hatay mutfağında bulgur pirinçten daha fazla kullanılır. İnce bulgur, irmik ve salça ile hazırlanan fellah köfte, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur. Özellikle ana yemeklerin yanında servis edilmesiyle bilinir. Kağıt kebabının kökeni aslında Arap mutfağına dayanır. Ancak Hatay mutfağında hazırlanan kağıt kebabının kendine has lezzeti ve zengin malzemeleri vardır. Bu yüzden kağıt kebabı Hatay ile anılmaya başlanmıştır. Ana malzemeleri patlıcan ve yeşil mercimek olan şeyh mualla yemeği, Hatay'ın en meşhur lezzetlerinden biridir. 'Şıh Mualla' ismiyle de bilinen bu yemek, Hatay lokantalarında farklı çeşitleriyle sunulmaktadır. Kuşbaşı kuzu eti, nohut ve arpacık soğan ile hazırlanan bu çorba, Hatay ve çevresinde sık sık tüketilir. Kumbursiye çorbası, Hatay'ın diğer yemekleri kadar meşhur olmasa da, bir yiyenin bir daha vazgeçemediği lezzetlerdendir. Un, yumurta ve maydanoz ile hazırlanan yumurta öccesi, görünümü ile krep tarifine benzer. Küçük porsiyonlar halinde hazırlanan yumurta öccesi, genelde kahvaltı ve öğle yemeklerinde sunulur. Salça, biber ve soğan ile hazırlanan biberli ekmek, Hatay kahvaltılarının en meşhur lezzetlerinden biridir. İnce hamur ile hazırlanan bu yemek, isteğe göre susamla zenginleştirilebilir. Ham ceviz, karanfil ve kireç kaymağı ile hazırlanan ceviz reçeli, Hatay kahvaltılarında sık sık tüketilir. Konserveler halinde hazırlanan ve kış aylarında sofralardaki yerini alan ceviz reçeli, kaymak ile daha lezzetli bir hale gelir. Hatay mutfağında meze olarak sunulan çökelek salatası, farklı çeşitlerle sunulur. Genelde çökelek peyniri, domates ve maydanoz ile sunulsa da, zeytin üflemesi ile bir araya getirilerek de tüketilir. Hatay mutfağının geleneksel yemeklerinden biri olan ekşi aşı, oruk köftesi ile hazırlanır. Ekşili aş yemeği olarak da bilinen bu yemek, salça, nar ekşisi ve naneli su içerisinde pişirilir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan humus, nohut, tahin ve sumak ile hazırlanır. İsrail, Lübnan ve Yunan mutfağında da yer verilen humus, Ortadoğu'nun en tartışmalı lezzetlerinden biridir. Antakya mutfağı et ağırlıklı bir menüye sahip olsa da, bazı sebze yemeklerinin yeri bir başkadır. Hatay ile özdeşleşen ıspanak borani, tereyağlı sos eşliğinde sunulur. Üzeri ise çam fıstığı ile zenginleştirilir. El açması hamurun kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanan kaytaz böreği, küçük porsiyonlar halinde sunulur. Çay saatlerinde sunulan bu yemek, evde kolayca hazırlanabilir. Salça, sarımsak, ceviz içi, bayat ekmek ve baharatlarla hazırlanan muhammara genelde kahvaltı sofralarında sunulur. Diğer yörelerde 'acuka' ismiyle de bilinen muhammara, Antep ve Hatay mutfağının en sevilen lezzetlerindendir. Hatay mutfağı, Arap mutfağı ile benzerlikler gösterir. Patlıcan, tahin, sarımsak ve nar ekşisi ile hazırlanan mütebbel hem Hatay, hem de Lübnan ile özdeşleşmiş bir mezedir. Kapalı lahmacun olarak da bilinen sembusak, kıyma ve patatesli iç harç ile doldurulur. Yarım ay şeklinde kapatılan ve kızartma usulüyle pişirilen sembusak, öğle ve çay saatlerinde sunulur. Zahter, biber, domates ve maydanoz ile hazırlanan bu salata, genelde et yemeklerinin yanında sunulur. Hazırlaması yalnızca 10 dakika süren zahter salatası, sos eşliğinde servis edilir. Hatay tatlıları denildiğinde ilk akla gelen lezzet elbette künefedir. Tuzsuz peynir, kadayıf, fıstık ve şerbet ile hazırlanan künefe, kaymak veya dondurma eşliğinde sunulur. Tadını hafifletmek için manda sütü ile birlikte servis edebilirsiniz. Antakya ile özdeşleşen kömbe, çay saatlerinde sunulan bir kurabiye çeşididir. Yapımında kömbe baharatı, hurma ve damla sakızı tozu kullanılır. Hatay mutfağının ramazan tatlısı kerebiçtir. Lübnan mutfağında da sık sık tüketilen kerebiç, antep fıstığı, irmik ve çöven otu köpüğüyle hazırlanır. Bal kabağı, tahin ve sönmemiş kireç ile hazırlanan kireçte kabak, ceviz içi serpiştirilerek sunulur. Hatay'da bulunan restoranların birçoğunda yemekten sonra servis edilir. Şunlara da göz atın;